Overslaan en naar de inhoud gaan

Vogelgriep: 'Dode vogels vallen uit de lucht tijdens ruimen'

Geplaatst opzaterdag 15 januari 2022 - 9:00

De dierenambulance in Zuid-Limburg heeft haar handen vol aan het ruimen van kadavers van wilde vogels met vogelgriep. "Vorig jaar ruimden we zeven lijkjes in een maand, nu zijn er dat in twee weken al zo'n tweehonderd", vertelt manager bij de Zuid-Limburgse dierenambulance William Ploemen.

Alleen in Maastricht gaat het al om zo'n honderd vogels. Vaak zijn het aaseters, watervogels en pluimvee die de dierenambulance aantreft. "Dan hebben we het over dode meeuwen, reigers, aalscholvers, eenden, ganzen, soms een zwaan en laatst zelfs een vos", geeft Ploemen aan. "Van die vos weten we het niet zeker, maar hij vertoonde wel symptomen van de ziekte."

Uit de lucht
Volgens Ploemen zijn de dode vogels niet het enige zichtbare gevolg van de heersende vogelgriep. Ook de levende exemplaren zijn soms zwaar aangedaan: "Sommigen lijken niet meer helemaal op deze wereld te zijn. Ze draaien met hun hoofd en zwemmen constant in cirkels. Dan weten we al dat we die de volgende dag op kunnen gaan halen."

Lees ook: Vogelgriep op verschillende plekken in Maastricht

Met de handen op de rug gebonden ziet de dierenambulance het leed geschieden. "Een behandeling voor zo'n stervende vogel is er niet", verzucht Ploemen. "Een paar dagen geleden vielen de dode vogels gewoon uit de lucht terwijl we andere kadavers nog aan het opruimen waren."

Veiligheidsvoorschriften
Als mensen een dood dier vinden, is de dierenambulance verantwoordelijk voor het ruimen. Per dood dier krijgt de dierenambulance een onkostenvergoeding van de gemeente waar het dier is gevonden.

Het ruimen kost nu veel meer vanwege de vogelgriepvoorschriften. "Zo dragen we wegwerp-overalls, mondmaskers, handschoenen en een veiligheidsbril. Daarbij moeten we na iedere ruiming de auto helemaal desinfecteren." Ook is een speciale ruimte ingericht waar de gevallen met vogelgriep heen worden gebracht. "We gaan binnenkort met de gemeenten om tafel om te kijken hoe die extra gemaakte kosten kunnen worden vergoed", zegt Ploemen.

Dode eend vogel vogelgriep
Een dode eend in het gras
Foto: Istock

Voorkomen
In Maastricht waarschuwt de gemeente wandelaars om de dode vogels niet aan te raken, maar een melding hiervan te maken bij de Dierenambulance. Ploemen vult aan: "Mocht je zo'n dier onverhoopt toch aan hebben geraakt, was dan goed je handen en pas op met je eigen huisdier."

Voor zover bekend is vogelgriep alleen in zeldzame gevallen en heel intensief contact besmettelijk voor mensen, "maar voorkomen is beter dan genezen", stelt Ploemen.

Lees ook: Vervoersverbod voor pluimvee in deel Weert

Midden-Limburg
Bij de dierenambulance Midden-Limburg hangt de vlag er anders bij. "Hier krijgen we nog nauwelijks meldingen van wilde vogels die sneuvelen door de vogelgriep", vertelt Michelle Stempher. "Geen idee waar dat door komt. Misschien moet het bij ons nog komen, de protocollen hebben we in ieder geval al klaarliggen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen