Overslaan en naar de inhoud gaan

'Vogel verantwoordelijk voor lugubere paddenvondst'

Geplaatst opzaterdag 27 februari 2021 - 11:23

Niet een dierenbeul, maar een vogel is naar alle waarschijnlijkheid verantwoordelijk voor de aan prikkeldraad gespietste padden in Landgraaf.

Dat stelt vogelaar Jan Bastiaens uit Maastricht. "Toen ik de foto zag, wist ik meteen dat de grauwe klauwier hier aan het werk was geweest", zegt de 64-jarige kenner.

Lugubere vondst
In het prikkeldraad bij een weiland aan de Vijfbunderdwarsweg werd een tiental gemartelde padden gevonden. De lugubere vondst wordt hoog opgenomen door de politie en handhaving, zo schreef de boa op Instagram.

Grauwe klauwier
Volgens Bastiaens is dit niet het werk van een dierenbeul, maar hebben de boa's iets unieks gevonden. "De grauwe klauwier heeft de gewoonte zijn prooien naast elkaar op prikkeldraad of doorns te spiesen om ze naderhand op te peuzelen", zegt de vogelaar. "Ik ben al vogelaar sinds ik kan lopen, maar ik heb dit in al die jaren nog nooit gezien. Ik hoop dus dat de handhavers de padden hebben laten hangen."

Uniek
Door de paddentrek heeft het vogeltje zich volgens Bastiaens in een luilekkerland gewaand en een flinke voorraad padden aangelegd. "Ik kan me voorstellen dat het geen prettig gezicht is. De vogel zet zijn klauwen namelijk in zijn prooi om ze vervolgens te spiesen. Maar het is echt iets unieks", zegt de Maastrichtenaar. "Ik kan me bovendien niet voorstellen dat een mens dit zou doen."

Lees ook: Dierenbeul martelt padden en hangt ze aan prikkeldraad

Grauwe klauwier
De grauwe klauwier
Foto: iStock

De grauwe klauwier is een zangvogel die ongeveer net zo groot is als een merel. In het broedseizoen verblijft hij in Nederland en België. Het beestje is niet bedreigd, maar de aantallen nemen wel af.

Overwinteren
Volgens de Vogelwacht Limburg is het echter zeer onwaarschijnlijk dat een grauwe klauwier de schuldige is. "Deze vogels zijn op dit moment nog niet in Nederland. Ze zijn nu nog in hun overwinteringsgebieden", zegt Hans van de Laar van de Vogelwacht. "De eerste grauwe klauwier verwachten we pas in april."

Mooi op een rijtje
Bovendien hangen de paddenkadavers te netjes op een rij, om een klauwier tot schuldige aan te wijzen. "Ze spiesen hun prooi inderdaad wel eens, maar bijna altijd in een meer beschutte omgeving. En zeker nooit mooi op een rijtje, waarbij elke volgende prikkel in een lange rij wordt gebruikt. Je moet de schuldige toch zoeken bij de menselijke soort."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen