Overslaan en naar de inhoud gaan

Voetbalsters pleiten voor wat meer vrijheid in Japan

Geplaatst opwoensdag 21 juli 2021 - 20:19

De Nederlandse voetbalsters voelen zich gevangen in Japan. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman verblijft al ruim twee weken in het gastland van de Olympische Spelen en vrijheid is er amper.

"We hebben dit bij de organisatie aangekaart", aldus een woordvoerster van de KNVB. "Dit is een issue dat bij meer landen leeft. We voelen ons gehoord, maar er moet wel actie worden ondernomen."

Trainingskamp
Ruimte om naar buiten te gaan, hebben de voetbalsters waaronder de Limburgse Lieke Martens, Dominique Janssen en Lynn Wilms nauwelijks. Tijdens het trainingskamp in Kamogawa konden ze af en toe nog op een afgesloten deel van het hotel de tuin in. Sinds zaterdag verblijven de Leeuwinnen in Sendai, waar ze in het nabijgelegen Rifu de Spelen openden met een klinkende zege op Zambia (10-3). Zaterdag spelen ze in Rifu tegen Brazilië, waarna China dinsdag in Yokohama de derde tegenstander is.

Frisse neus halen
"We proberen er naar omstandigheden het beste van te maken", zegt Vivianne Miedema, die tegen Zambia vier doelpunten maakte. "Maar het is niet leuk natuurlijk. Tot vanavond hadden we amper het gevoel dat we op de Olympische Spelen zijn. Dat je niet af en toe naar buiten kan om een frisse neus te halen, is moeilijk. Helemaal als je alleen op een kamer zit die vrij krap is en waar de wifi ook hapert. Tot nu toe doen we het met z'n allen prima. Hopelijk krijgen we verderop in het toernooi wat meer vrijheid."

Lees ook: Oranje Leeuwinnen verpulveren Zambia op Spelen: 10-3

Afwegingen
Van teamgenoten bij Arsenal die voor Groot-Brittannië en Japan spelen, hoorde Miedema dat de situatie in het olympisch dorp in Tokio wat beter is. "Ze hebben daar iets meer vrijheid dan wij hier. We weten dat we met heel speciale Olympische Spelen bezig zijn. De organisatie moet afwegen: wat kan wel en wat kan niet? We begrijpen dat we de risico's op besmetting zo klein mogelijk moeten houden. We proberen er dus het beste van te maken. Helaas hoort het er allemaal bij. We weten dat deze Spelen niet normaal zijn. We kunnen daar wel honderd keer over zeuren, maar uiteindelijk moeten we gewoon op het veld presteren."

Situatie aankaarten
De Nederlandse voetbalbond heeft samen met enkele andere bonden, zoals de Britse en Canadese, de situatie aangekaart bij het organisatiecomité, de Japanse overheid, het Internationaal Olympisch Comité (IOC), de wereldvoetbalbond FIFA en de chef de missions van de sportploegen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen