Overslaan en naar de inhoud gaan

Voetbalsters Oranje blijven grenzen verleggen

Geplaatst opdinsdag 19 mei 2015 - 9:29

Normaal gesproken trainen ze voor een handjevol toeschouwers, maar nu wordt elke beweging van de Nederlandse voetbalsters vastgelegd door draaiende camera's en klikkende fotografen.

De Leeuwinnen zijn 'hot' in de aanloop naar hun WK-debuut, getuige de grote aandacht langs het trainingsveld in Rotterdam.

Gedreven ploeg
De overwegend mannelijke journalisten langs de lijn moeten af en toe besmuikt lachen om een mislukte bal die het doel meters mist. Ze zien echter ook een gedreven groep die aanzienlijk beter voetbalt dan een aantal jaar geleden.

WK in Canada
Nog een paar dagen, dan vliegt Oranje vol ambities naar Canada. Aan de andere kant van de oceaan willen de vrouwen van bondscoach Roger Reijners de opmars van het Nederlandse vrouwenvoetbal tonen aan de rest van de wereld.

Impuls voor vrouwenvoetbal
"Onze eerste WK-deelname zorgt voor een gigantische impuls van het meiden- en vrouwenvoetbal", zegt Reijners, die weet dat het aantal voetballende meisjes in hoog tempo toeneemt. De sportieve prestaties van het vlaggenschip zorgen daarbij voor een aanstuwend effect.

Debuut
Binnen drie jaar hoopt de KNVB, die in 2017 het EK mag organiseren, de grens van 150.000 vrouwelijke leden te passeren. Na twee EK-deelnames staan de Leeuwinnen nu voor hun debuut op het mondiale podium.

"De ploeg heeft de laatste jaren een forse groei en ontwikkeling doorgemaakt. Maar er zit nog meer rek in", benadrukt de 51-jarige Roermondenaar. "Zo'n groot toernooi met de beste landen ter wereld helpt bij de ontwikkeling van Oranje én het vrouwenvoetbal in Nederland."

Stunt en deceptie
Onder leiding van Vera Pauw stuntte Oranje in 2009 tijdens het EK-debuut door de halve finales te halen.

Het tweede EK, twee jaar geleden in Zweden, liep echter uit op een deceptie. Na een hoopgevend gelijkspel tegen grootmacht Duitsland (0-0) volgden twee nederlagen. Zonder doelpunten en een illusie armer keerden de voetbalsters terug naar huis.

Dominant en initiatiefrijk
Sindsdien is veel veranderd bij Oranje. Bekende namen als Daphne Koster, Anouk Hoogendijk en Dyanne Bito verdwenen uit de basis en Reijners gooide de speelstijl om. Het behoudende spelletje werd ingeruild voor dominant en initiatiefrijk voetbal.

Ticket voor de Olympische Spelen
Het resulteerde in een unieke prestatie: voor het eerst zijn de Nederlandse voetbalsters van de partij op het WK. Op het kunstgras in Canada is het doel om bij de drie beste Europese landen te eindigen en zodoende een ticket voor de Olympische Spelen van 2016 te bemachtigen.

De weg daar naartoe is lang en zwaar, maar de voetbalsters hebben de laatste jaren wel meer grenzen verlegd en barrières geslecht.

Limburgse speelsters
In de definitieve selectie voor het WK voetbal in Canada heeft de Roermondse bondscoach drie Limburgse speelsters opgenomen. Dominique Janssen (SGS Essen), Vanity Lewerissa (Standard Liège) en Lieke Martens (Kopparbergs/Göteborg FC).

Lees ook: Drie Limburgse voetbalsters in Oranje WK-selectie

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Gerelateerde berichten

Reijners selecteert vier Limburgse speelsters
Drie Limburgse voetbalsters in Oranje WK-selectie
Reijners verliest met zijn dames van Australië
Voorlopige selectie Oranjevrouwen krijgt Limburgs tintje
Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Speel zelf mee met het OLS op 5 juli!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en schiet mee
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen