Overslaan en naar de inhoud gaan

Voetbalkalender: Halve play-offs, derby's laat in seizoen

Geplaatst opvrijdag 26 juni 2020 - 10:46

Het Nederlandse voetbalseizoen 2020-2021 start op vrijdag 28 augustus. Op die avond worden de eerste wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie gespeeld. De Eredivisie start twee weken later, op 12 september.

Dat blijkt uit de speeldagenkalender die voetbalbond KNVB heeft opgesteld. Derby's en andere duels die door clubs als 'mooie wedstrijden' worden aangemerkt, worden zo veel mogelijk later in het competitieprogramma geplaatst, in de hoop dat er tegen die tijd weer met volle stadions gevoetbald kan worden.

Twee mooie tegenstanders aangeven
De KNVB geeft aan dat wedstrijden tegen topclubs waar mogelijk verspreid worden over het hele seizoen. Clubs kunnen verder aangeven wat voor hen twee mooie opponenten zijn voor uit- en thuisduels en daar zal de KNVB dan rekening mee houden in haar schema: de bond gaat proberen die wedstrijden een plek laat in het voetbaljaar te geven, in de hoop dat er dan geen toeschouwersbeperkingen meer zijn. Het speelschema per club moet wel enigszins in balans blijven: de KNVB wil dat elke club minimaal 14 of 15 tegenstanders heeft getroffen voor het einde van de eerste seizoenshelft.

Meerdere clubs, waaronder VVV-Venlo, toonden zich eerder kritisch over een competitieschema waarin kleinere clubs hun thuisduels tegen de topclubs Ajax, PSV en Feyenoord op een moment spelen waarop maar beperkt toeschouwers welkom zijn in het stadion.

Lees ook: VVV-Venlo in verweer tegen topduelrijk 2021

Gehalveerde play-offs
De play-offs aan het eind van het seizoen worden gehalveerd: dat wil zeggen dat ze bestaan uit een enkele wedstrijd in plaats van een thuis- en een uitduel. Dat geldt voor zowel de play-offs om een Europees ticket als de play-offs om promotie en degradatie. De play-offs vinden plaats tussen 17 en 23 mei.

Eredivisie: vier midweekse speelrondes
VVV-Venlo en Fortuna Sittard weten nu dat er vooralsnog op zondagavond 20:00 uur geen wedstrijden worden gepland in de Eredivisie. Voetbalfans zien wedstrijden op zondagavond niet zitten en daar wordt nu ook van afgezien. In de Eredivisie wordt voornamelijk op zaterdagavond en zondagmiddag gespeeld.

De KNVB streeft als gevolg van de coronacrisis en een mogelijke tweede golf aan besmettingen "maximale flexibiliteit" na met de speeldagenkalender. De competitie moet op tijd zijn afgerond omdat in juni 2021 het EK begint. De Eredivisie start op 12 september, na twee interlands van het Nederlands elftal. Er zijn vier midweekse speelrondes in het programma opgenomen, de eerste vlak voor kerst op dinsdag 22 en woensdag 23 december.

Lees ook: KNVB: Eredivisie-voetbal vanaf 12 en 13 september

Geen winterstop
Van een echte winterstop is komend seizoen geen sprake. De Eredivisie wordt hervat met een midweekse speelronde op 12, 13 en 14 januari. Eventuele afgelaste wedstrijden uit de eerste seizoenshelft moeten in de kerstvakantie worden ingehaald. De andere midweekse speelrondes zijn op 26/27/28 januari en op Hemelvaartsdag, 13 mei. Drie dagen daarna, op 16 mei, is de laatste speelronde.

Keuken Kampioen Divisie: vrijdag tot dinsdag in eerste periode
De eerste speelronde in de eerste divisie wordt uitgesmeerd over drie dagen: 28, 29 en 30 augustus. Op verzoek van de clubs voetballen ze in de eerste periode van het seizoen wekelijks op vrijdag tot en met dinsdag. Het is de bedoeling dat later in het seizoen vrijdagavond weer de vaste speeldag wordt voor de Limburgse Keuken Kampioen Divisie-clubs MVV Maastricht en Roda JC Kerkrade.

De competitie op het tweede niveau in Nederland ligt vanaf 18 december twee weken stil, op zondag 3 januari begint het tweede deel van het seizoen. Op Tweede Paasdag, maandag 5 april, staat ook een speelronde op het programma. De laatste speelronde is op vrijdag 14 mei, een week later zijn de play-offs om promotie/degradatie. Daar doen de vier periodekampioenen, de nummer 16 van de Eredivisie en de twee hoogst geklasseerde clubs zonder periodetitel na de tweede gepromoveerde ploegen aan mee.

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen