Overslaan en naar de inhoud gaan

Voetbalkalender: Halve play-offs, derby's laat in seizoen

Geplaatst opvrijdag 26 juni 2020 - 10:46

Het Nederlandse voetbalseizoen 2020-2021 start op vrijdag 28 augustus. Op die avond worden de eerste wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie gespeeld. De Eredivisie start twee weken later, op 12 september.

Dat blijkt uit de speeldagenkalender die voetbalbond KNVB heeft opgesteld. Derby's en andere duels die door clubs als 'mooie wedstrijden' worden aangemerkt, worden zo veel mogelijk later in het competitieprogramma geplaatst, in de hoop dat er tegen die tijd weer met volle stadions gevoetbald kan worden.

Twee mooie tegenstanders aangeven
De KNVB geeft aan dat wedstrijden tegen topclubs waar mogelijk verspreid worden over het hele seizoen. Clubs kunnen verder aangeven wat voor hen twee mooie opponenten zijn voor uit- en thuisduels en daar zal de KNVB dan rekening mee houden in haar schema: de bond gaat proberen die wedstrijden een plek laat in het voetbaljaar te geven, in de hoop dat er dan geen toeschouwersbeperkingen meer zijn. Het speelschema per club moet wel enigszins in balans blijven: de KNVB wil dat elke club minimaal 14 of 15 tegenstanders heeft getroffen voor het einde van de eerste seizoenshelft.

Meerdere clubs, waaronder VVV-Venlo, toonden zich eerder kritisch over een competitieschema waarin kleinere clubs hun thuisduels tegen de topclubs Ajax, PSV en Feyenoord op een moment spelen waarop maar beperkt toeschouwers welkom zijn in het stadion.

Lees ook: VVV-Venlo in verweer tegen topduelrijk 2021

Gehalveerde play-offs
De play-offs aan het eind van het seizoen worden gehalveerd: dat wil zeggen dat ze bestaan uit een enkele wedstrijd in plaats van een thuis- en een uitduel. Dat geldt voor zowel de play-offs om een Europees ticket als de play-offs om promotie en degradatie. De play-offs vinden plaats tussen 17 en 23 mei.

Eredivisie: vier midweekse speelrondes
VVV-Venlo en Fortuna Sittard weten nu dat er vooralsnog op zondagavond 20:00 uur geen wedstrijden worden gepland in de Eredivisie. Voetbalfans zien wedstrijden op zondagavond niet zitten en daar wordt nu ook van afgezien. In de Eredivisie wordt voornamelijk op zaterdagavond en zondagmiddag gespeeld.

De KNVB streeft als gevolg van de coronacrisis en een mogelijke tweede golf aan besmettingen "maximale flexibiliteit" na met de speeldagenkalender. De competitie moet op tijd zijn afgerond omdat in juni 2021 het EK begint. De Eredivisie start op 12 september, na twee interlands van het Nederlands elftal. Er zijn vier midweekse speelrondes in het programma opgenomen, de eerste vlak voor kerst op dinsdag 22 en woensdag 23 december.

Lees ook: KNVB: Eredivisie-voetbal vanaf 12 en 13 september

Geen winterstop
Van een echte winterstop is komend seizoen geen sprake. De Eredivisie wordt hervat met een midweekse speelronde op 12, 13 en 14 januari. Eventuele afgelaste wedstrijden uit de eerste seizoenshelft moeten in de kerstvakantie worden ingehaald. De andere midweekse speelrondes zijn op 26/27/28 januari en op Hemelvaartsdag, 13 mei. Drie dagen daarna, op 16 mei, is de laatste speelronde.

Keuken Kampioen Divisie: vrijdag tot dinsdag in eerste periode
De eerste speelronde in de eerste divisie wordt uitgesmeerd over drie dagen: 28, 29 en 30 augustus. Op verzoek van de clubs voetballen ze in de eerste periode van het seizoen wekelijks op vrijdag tot en met dinsdag. Het is de bedoeling dat later in het seizoen vrijdagavond weer de vaste speeldag wordt voor de Limburgse Keuken Kampioen Divisie-clubs MVV Maastricht en Roda JC Kerkrade.

De competitie op het tweede niveau in Nederland ligt vanaf 18 december twee weken stil, op zondag 3 januari begint het tweede deel van het seizoen. Op Tweede Paasdag, maandag 5 april, staat ook een speelronde op het programma. De laatste speelronde is op vrijdag 14 mei, een week later zijn de play-offs om promotie/degradatie. Daar doen de vier periodekampioenen, de nummer 16 van de Eredivisie en de twee hoogst geklasseerde clubs zonder periodetitel na de tweede gepromoveerde ploegen aan mee.

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen