Overslaan en naar de inhoud gaan

Voetbal: geen uitfans, maximaal 40 procent stoeltjes bezet

Geplaatst opdonderdag 9 juli 2020 - 14:40

Alleen supporters van de thuisspelende clubs zijn voorlopig welkom in de voetbalstadions.

Dat staat in een protocol van ruim 80 pagina's dat de KNVB in samenspraak met diverse betrokken partijen heeft opgezet voor het nieuwe seizoen. Uitsupporters zijn voorlopig nog niet welkom, omdat zo de in- en uitstroom van het publiek beheersbaar kan worden gehouden.

20 tot 40 procent stadioncapaciteit
Komende maand gaan de profclubs onderlinge oefenwedstrijden spelen. De clubs die dat willen, kunnen bij toestemming van de burgemeester in beperkte mate publiek toelaten. Door de bezoekers op een slimme en wellicht zelfs innovatieve manier over het stadion te verdelen, denken de clubs dat ze in de eerste fase 20 tot 40 procent van de capaciteit van hun stadions kunnen gebruiken. De fans moeten onderling 1,5 meter afstand houden. Dat geldt niet voor personen uit hetzelfde huishouden en voor jongeren tot 18 jaar.

In het protocol, genaamd 'Veilige opstart betaald voetbal 2020-'21', staan tal van eisen, voorschriften en adviezen aan de clubs. Het protocol is opgesteld door een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van de KNVB, de competities, supporters en uitzendgerechtigde FOX Sports.

Drie à vier stoelen
Supporters van 18 jaar en ouder die niet uit hetzelfde huishouden komen, moeten 1,5 meter afstand houden. Dat betekent in de meeste stadions dat er drie à vier stoelen tussen de fans in leeg moeten blijven. Het advies aan de clubs is om met tijdvakken te werken bij zowel de in- als uitstroom. Dit om te voorkomen dat er 'piekdrukte' ontstaat bij de ingangen, waar iedereen een gezondheidscheck moet ondergaan.

Schreeuwen of zingen
In het protocol is nog niet opgenomen hoe clubs moeten handelen als supporters in groepsverband hard schreeuwen of zingen. Voorlopig is dat vanuit de overheid verboden. De KNVB heeft bepaald dat bij overtreding van deze maatregel in het uiterste geval een stadionverbod van drie maanden kan worden opgelegd.

De clubs uit het betaalde voetbal moeten een corona-coördinator aanwijzen. Deze functionaris ziet toe op naleving van de maatregelen die in en om de stadions gelden om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Kleedkamers
Voor de spelers geldt dat ze onderling 1,5 meter afstand moeten houden, ook in de kleedkamers. Alleen op het veld mag er fysiek contact plaatsvinden. Het advies is dan ook om de spelers en stafleden indien mogelijk te verdelen over meerdere kleedkamers. Als daar niet genoeg aparte ruimtes voor zijn in het stadion, moet een tijdplanning worden gemaakt om de 1,5 meter zoveel mogelijk te kunnen waarborgen.

23 spelers, twaalf stafleden
De teams mogen maximaal 23 spelers en twaalf stafleden meenemen naar een wedstrijd. De reservespelers en stafleden zitten tijdens de wedstrijd op gepaste afstand van elkaar in de dug-out, op stoelen daarnaast of op de achterliggende tribune. Voor de aftrap komen de teams niet tegelijk het veld op, maar na elkaar. Er worden geen handen geschud, geen elftalfoto's gemaakt en ook de toss verloopt zonder fysiek contact. Spugen en de neus snuiten op het veld zijn niet toegestaan.

Het is voor de clubs geen verplichting om hun spelers en trainers te testen op het coronavirus, maar die mogelijkheid is er wel. De ballenkinderen langs het veld krijgen als voornaamste taak om de ballen steeds te desinfecteren.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een coole airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de coole airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen