Overslaan en naar de inhoud gaan

'Voerendaal geen uitzondering qua criminaliteit'

Geplaatst opzondag 9 september 2018 - 17:07

Burgemeester Wil Houben van Voerendaal denkt niet dat zijn gemeente een uitzondering is op het gebied van criminaliteit.

"Ik denk niet dat Voerendaal eruit springt. Wat je niet ziet bestaat misschien wel, maar je moet het wel willen zien", zo vertelt hij.

Paradijs
Houben dacht toen hij net burgemeester was dat hij 'in het paradijs leefde.' Pas uit informatie van het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum bleek dat er in Voerendaal allerlei criminele praktijken woekerden.

60 dossiers
Houben heeft inmiddels bij 30 panden in zijn gemeente een inval laten doen voor drugszaken of andere criminele activiteiten, en heeft ongeveer evenveel dossiers op de plank liggen, zo vertelde hij zondagmorgen in televisieprogramma Buitenhof. De afgelopen jaren werden in Voerendaal verschillende hennepkwekerijen en een drugslab opgerold. Ook werden illegale praktijken in woonwagenkampjes in Klimmen en Voerendaal aangepakt.

Bij de buren
Houben verwacht dat criminelen in andere plattelandsgemeenten net zo actief zijn. Er wordt ook informatie uitgewisseld, al is het voor hem niet duidelijk wat er in de buurgemeenten met die kennis wordt gedaan. "Ik weet dat in bijvoorbeeld Heerlen de aanpak van drugsmisdrijven business as usual is, maar in het landelijk gebied weet ik eerlijk gezegd niet zo hoe hard deze criminaliteit wordt aangepakt."

Bedreiging
Dat de strenge aanpak in Voerendaal niet zonder gevolgen blijft, werd voor Houben begin dit jaar duidelijk toen twee gemaskerde en gewapende mannen hem bedreigden. Daarvoor werden twee verdachten aangehouden, die eind vorige week weer op vrije voeten kwamen. "Ik vind daar niks van. Politie en justitie zijn bezig met het onderzoek naar die zaak, en dat wacht ik rustig af. De politie houdt een oogje in het zeil en ik heb spullen om te zorgen dat de politie, mocht het nodig zijn, snel ter plaatse is. Het is in Nederland gelukkig niet nodig dat je als zwaarbewaakt persoon door het leven moet."

Lees ook: Chaletbroers weer op vrije voeten na bedreiging burgemeester

Luister ook: 'Dertig invallen in panden in Voerendaal'

Vanaf 17 september dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Bekijk alvast een voorproefje!

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen