Overslaan en naar de inhoud gaan

'Voel de chemie': 80 jaar wetenschap en innovatie

Geplaatst opwoensdag 23 september 2020 - 7:00

Op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen wordt 80 jaar wetenschap en innovatie gevierd. Dat wordt tot en met november in de verf gezet met het festival 'Voel de chemie'.

Belangrijk onderdeel van het festival is een soort overzichtstentoonstelling van allerlei vernieuwende onderzoeken en uitvinden. Ze hebben als gezamenlijke noemer het bevorderen van duurzaamheid.

Laboratorium
In 1940 opende DSM zijn centrale laboratorium in Geleen. Nu - tachtig jaar later - zijn er op de Brightlands Chemelot Campus veel meer bedrijven en mensen betrokken bij het onderzoek naar materialen.

Video: L1

Zonne-energie
Eén van de projecten waaraan gewerkt wordt, is een elektrische Tesla-auto met een geïntegreerd zonnedak. Die moet verder kunnen rijden dan de elektrische auto's tot nu. "Een mooi staaltje innovatie", aldus Pascal de Sain van DSM. Al is de auto nog niet voor morgen.

Video: L1

Het bedrijf Yparex werkt op de Chemelot Campus aan betere zonnepanelen die meer energie vasthouden. Ook wordt er gewerkt aan het duurzaam toepassen van hout.

Video: L1

Gezondheidszorg
Het gebruik van materialen ten behoeve van de gezondheidszorg is eveneens een speerpunt van de Chemelot Campus. Zo wordt er onderzoek gedaan naar een nieuwe flexibele hartklep en het gebruik van garnalenschalen voor onder meer medische producten.

Video: L1

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen