Overslaan en naar de inhoud gaan

'Voel de chemie': 80 jaar wetenschap en innovatie

Geplaatst opwoensdag 23 september 2020 - 7:00

Op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen wordt 80 jaar wetenschap en innovatie gevierd. Dat wordt tot en met november in de verf gezet met het festival 'Voel de chemie'.

Belangrijk onderdeel van het festival is een soort overzichtstentoonstelling van allerlei vernieuwende onderzoeken en uitvinden. Ze hebben als gezamenlijke noemer het bevorderen van duurzaamheid.

Laboratorium
In 1940 opende DSM zijn centrale laboratorium in Geleen. Nu - tachtig jaar later - zijn er op de Brightlands Chemelot Campus veel meer bedrijven en mensen betrokken bij het onderzoek naar materialen.

Video: L1

Zonne-energie
Eén van de projecten waaraan gewerkt wordt, is een elektrische Tesla-auto met een geïntegreerd zonnedak. Die moet verder kunnen rijden dan de elektrische auto's tot nu. "Een mooi staaltje innovatie", aldus Pascal de Sain van DSM. Al is de auto nog niet voor morgen.

Video: L1

Het bedrijf Yparex werkt op de Chemelot Campus aan betere zonnepanelen die meer energie vasthouden. Ook wordt er gewerkt aan het duurzaam toepassen van hout.

Video: L1

Gezondheidszorg
Het gebruik van materialen ten behoeve van de gezondheidszorg is eveneens een speerpunt van de Chemelot Campus. Zo wordt er onderzoek gedaan naar een nieuwe flexibele hartklep en het gebruik van garnalenschalen voor onder meer medische producten.

Video: L1

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten