Overslaan en naar de inhoud gaan

Voedseltekort dreigt in Valkenburg vanwege hoogwater

Geplaatst opdonderdag 15 juli 2021 - 8:32

Er dreigt inmiddels een voedseltekort te ontstaan in Valkenburg vanwege het hoge water. "De hotels zitten vol met evacuees, maar de leveranciers kunnen door het water Valkenburg niet bereiken."

Dat zei burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg donderdagochtend op L1 Radio. De veiligheidsregio heeft L1 inmiddels ingesteld als calamiteitenzender.

Stroomstoring
Ook zitten er ongeveer 400 huishoudens zonder stroom. "Zij hebben geen werkende koelkasten meer, want die staan onder water. Die mensen hebben dus ook geen eten", aldus Prevoo. De Veiligheidsregio Zuid-Limburg roept de bewoners op het gas uit te draaien, de hoofdschakelaar uit te zetten en de woning te verlaten. Hen wordt gevraagd elders onderdak te zoeken.

Door het hoge water zijn enkele stations van Enexis defect en buiten bedrijf. De stroomvoorziening kan pas hersteld worden zodra het water voldoende gezakt is. De netbeheerder verwacht dat dit nog enkele dagen zal duren. De bewoners krijgen het dringende advies elders onderdak te zoeken, bij familie, vrienden of kennissen. "Draai het gas uit, zet de hoofdschakelaar uit en verlaat de woning", aldus de Veiligheidsregio.

Evacueren
De evacuatie van verpleeghuis Oosterbeemd is woensdagavond en -nacht mislukt. De gemeente is nu druk bezig met de voorbereidingen voor de evacuatie van verpleeghuis Oosterbeemd in het centrum van Valkenburg. "Dat is woensdagavond en -nacht niet gelukt vanwege de sterke stroming en de onbereikbaarheid van de wegen in het centrum", aldus Prevoo.

In de nacht van woensdag op donderdag is wel een camping ontruimd. Dat ging op 140 vakantiegasten.

Legertrucks en reddingsboten
De evacuatie zal gedaan worden met behulp van legertrucks, een shovel en boten van de reddingsbrigade. "Je houdt het niet voor mogelijk, maar er worden boten ingezet."

Ook de mensen die opgesloten zitten in hun woningen, worden geëvacueerd. Zij moeten nog wel even wachten. "Eerst zijn de kwetsbare mensen aan de buurt. Die mensen hebben we nu in beeld. De mensen die opgesloten zitten, komen daarna aan de beurt." Daarbij wordt eerst gekeken naar de huishoudens die geen stroom meer hebben.

Bunde
Niet alleen in Valkenburg worden de inwoners gevraagd om actie te ondernemen, ook in Bunde. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio moeten bewoners rekening houden met een mogelijke overstroming van de Geul, omdat het waterpeil stijgt. "Berg je waardevolle spullen op en zet je auto op een veilige plek. Zorg ervoor dat de schade klein blijft", aldus de woordvoerder. Hij gaf ook nog een belangrijke tip: zet je auto op de handrem. "Zo is de kans een stukje kleiner dat hij meegenomen wordt door het hoge water."

Algemeen telefoonnummer
Er komt een algemeen telefoonnummer voor Zuid-Limburgers die hun woning niet zelfstandig kunnen verlaten. Daar is de veiligheidsregio nu mee bezig. "Bel niet onnodig 112. Alleen bij acuut gevaar", adviseert de woordvoerder van de veiligheidsregio.

Calamiteitenzender
De Veiligheidsregio Zuid-Limburg heeft L1 donderdagochtend ingesteld als rampenzender. Dit betekent dat L1 via radio en alle andere kanalen meer informatie deelt over de wateroverlast in Zuid-Limburg en welke gevolgen dit heeft voor inwoners. De veiligheidsregio komt ieder kwartier met een update op L1 Radio. Stem af op L1 Radio FM 95.3 of FM 100.3 of volg een van de andere kanalen van L1 (televisie of 1Limburg.nl). Informatie van de Veiligheidsregio staat op Limburg-veilig.nl (Noord-Limburg) of VRZL.nl (Zuid-Limburg).

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen