Overslaan en naar de inhoud gaan

Voedselbank in knel door minder donaties van supermarkten

Geplaatst opdonderdag 10 september 2020 - 10:05

De voedselbanken in Noord-Limburg maken zich zorgen. Door een terugloop van het aantal donaties van supermarkten hebben ze steeds minder producten om weg te geven. "We krijgen minder verse producten, maar bijvoorbeeld ook minder houdbare producten zoals macaroni."

"Koekjes en chips hebben we nog wel, maar dat delen we het minst graag uit." Anneke Noteboom van de Voedselbank Noord-Limburg legt uit dat de schaarste niet alleen door Covid-19 veroorzaakt wordt.

Tegen verspilling
Juist door de acties van supermarkten en horeca tegen de voedselverspilling krijgen de voedselbanken minder producten aangeleverd. Voorheen gingen verse producten die richting de uiterste houdbaarheidsdatum gingen, standaard naar de voedselbank. Maar tegenwoordig verkopen de supermarkten ze juist zelf, met korting.

Restanten
"Als een producent met een nieuwe verpakking kwam, kregen wij vaak het restant dat nog op voorraad in de supermarkten lag. Maar nu maken de supermarkten eerst de producten met de oude verpakking op voordat ze de nieuwe in de schappen leggen", vertelt Noteboom.

Voedselbanken zijn door de terugloop van donaties genoodzaakt om zelf producten bij te kopen. "En dat is eigenlijk niet de bedoeling."

Zelf bijkopen
Noteboom noemt het wel een geluk dat Noord-Limburg veel agrariërs kent. "Een aantal boeren geeft elke twee weken aardappelen en wortelen. En een vrijwilliger van ons gaat bij boeren rond en krijgt zo ook wel eens kratten met komkommers en paprika's."

Minder acties
Daar komt nog bovenop dat er vanwege de maatregelen rond het coronavirus minder acties voor de voedselbank gehouden kunnen worden. "Door het verplichte afstand houden, zijn acties in de supermarkten bijna onmogelijk. Ook hebben we veel minder vrijwilligers ter beschikking", legt Noteboom de impact van het coronavirus uit.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen