Overslaan en naar de inhoud gaan

Voedingsdeskundige: 'Vegan-trend is ongezond'

Geplaatst opzondag 22 november 2020 - 18:53

Het aantal mensen dat vegetarisch eet wordt steeds groter. Uit cijfers van vegetariërsbond blijkt dat het aantal mensen dat geen vlees of vis eet de afgelopen twee jaar met 50 procent is gegroeid.

Een deel daarvan beschouwt zichzelf als veganistisch. Naast vlees en vis eten zij ook geen dierlijke producten, zoals ei of melk. De Maastrichtse voedingsdeskundige Samefko Ludidi stelt vraagtekens bij deze zogeheten vegan-trend. "In de evolutie zijn vlees en dierlijke producten altijd onderdeel geweest van ons voedsel. Ze bevatten belangrijke voedingsstoffen en bouwstoffen die we nodig hebben in het normale alledaagse functioneren."

Video: L1

Minder vlees
De oplossing voor gezonder leven is volgens hem niet zozeer geen vlees, maar anders met vlees omgaan.
"De gemiddelde Nederlander is geen topsporter en dus is twee keer per week vlees en twee keer per week vis meer dan voldoende."

Daarnaast raadt Ludidi ook vooral aan om lokale en biologische producten te kopen. Dat zou volgens hem gezonder zijn en beter zijn voor het milieu.

'Veganistisch geworden vanwege mijn gezondheid'
Debbie Groenestijn heeft vorig jaar haar restaurant Het Slimme Schaap in Elsloo geopend. Haar vleesgerechten zijn ook vegan te bestellen. "In de afhaal zie ik dat bijna 90 procent kiest voor vegan." Zelf is Debbie voor haar gezondheid veganistisch geworden. "Ik dronk veel melk in mijn koffie (latte). Ik werd er lusteloos van en kreeg er uitslag door. Daarnaast wil ik wat doen om het dierenwelzijn te verbeteren. Ik wil niet dat door mijn consumptie dieren dood gaan. Als het nu gaat om eten, drinken of kleding."

Video: L1

Nieuwe generatie
In haar restaurant merkt ze dat mensen voor vegan kiezen die eigenlijk helemaal niet veganistisch zijn. "Ze komen hier omdat één of meerdere mensen in hun gezelschap veganistisch zijn. En dan gaan de anderen het ook uitproberen. Je ziet dat een hele nieuwe generatie bewust bezig is met voeding en hun omgeving. Ze kunnen zich niet helemaal afsluiten van wat ze zien of lezen in de media over dierenwelzijn of over kwaliteit van vlees."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen