Overslaan en naar de inhoud gaan

Voedingsdeskundige: 'Vegan-trend is ongezond'

Geplaatst opzondag 22 november 2020 - 18:53

Het aantal mensen dat vegetarisch eet wordt steeds groter. Uit cijfers van vegetariërsbond blijkt dat het aantal mensen dat geen vlees of vis eet de afgelopen twee jaar met 50 procent is gegroeid.

Een deel daarvan beschouwt zichzelf als veganistisch. Naast vlees en vis eten zij ook geen dierlijke producten, zoals ei of melk. De Maastrichtse voedingsdeskundige Samefko Ludidi stelt vraagtekens bij deze zogeheten vegan-trend. "In de evolutie zijn vlees en dierlijke producten altijd onderdeel geweest van ons voedsel. Ze bevatten belangrijke voedingsstoffen en bouwstoffen die we nodig hebben in het normale alledaagse functioneren."

Video: L1

Minder vlees
De oplossing voor gezonder leven is volgens hem niet zozeer geen vlees, maar anders met vlees omgaan.
"De gemiddelde Nederlander is geen topsporter en dus is twee keer per week vlees en twee keer per week vis meer dan voldoende."

Daarnaast raadt Ludidi ook vooral aan om lokale en biologische producten te kopen. Dat zou volgens hem gezonder zijn en beter zijn voor het milieu.

'Veganistisch geworden vanwege mijn gezondheid'
Debbie Groenestijn heeft vorig jaar haar restaurant Het Slimme Schaap in Elsloo geopend. Haar vleesgerechten zijn ook vegan te bestellen. "In de afhaal zie ik dat bijna 90 procent kiest voor vegan." Zelf is Debbie voor haar gezondheid veganistisch geworden. "Ik dronk veel melk in mijn koffie (latte). Ik werd er lusteloos van en kreeg er uitslag door. Daarnaast wil ik wat doen om het dierenwelzijn te verbeteren. Ik wil niet dat door mijn consumptie dieren dood gaan. Als het nu gaat om eten, drinken of kleding."

Video: L1

Nieuwe generatie
In haar restaurant merkt ze dat mensen voor vegan kiezen die eigenlijk helemaal niet veganistisch zijn. "Ze komen hier omdat één of meerdere mensen in hun gezelschap veganistisch zijn. En dan gaan de anderen het ook uitproberen. Je ziet dat een hele nieuwe generatie bewust bezig is met voeding en hun omgeving. Ze kunnen zich niet helemaal afsluiten van wat ze zien of lezen in de media over dierenwelzijn of over kwaliteit van vlees."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen