Overslaan en naar de inhoud gaan

Vluchtelingen vanaf november in Schinnen: 'Nood is hoog'

Geplaatst opwoensdag 27 oktober 2021 - 20:39

De gemeente Beekdaelen verwacht dat de eerste vluchtelingen op 8 november hun intrek kunnen nemen op het voormalige USAG-terrein in Schinnen. In totaal kunnen er 450 vluchtelingen terecht voor de duur van een jaar.

"De nood is hoog", laat de gemeente in een persbericht weten. Daarom start ze deze week met het opbouwen van paviljoens. Ook worden de bijgebouwen en het terrein in orde gemaakt.

Lees ook: Vluchtelingenopvang op vroegere legerbasis in Schinnen

Crisisnoodopvang voorkomen
"Als er niet snel voldoende extra opvangcapaciteit beschikbaar is, dreigt hetzelfde scenario als in 2015: crisisnoodopvang in sporthallen en op evenementenlocaties", zegt burgemeester Eric Geurts. "Dit vinden wij als gemeente Beekdaelen inhumaan en onwenselijk. Wij willen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen."

Afspraken
In een bestuursovereenkomst zijn afspraken over de opvang vastgelegd. Een aantal punten hieruit zijn:

  • Het gaat om opvang voor gezinnen, alleenstaanden worden hier niet geplaatst.
  • Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) draagt zorg voor de veiligheid op en buiten het complex, waar altijd beveiligers aanwezig zullen zijn.
  • Vrijkomende woningen in de gemeente gaan niet naar statushouders.

Klankbordgroep
Het COA organiseert een klankbordgroep met vertegenwoordigers uit de kernen Schinnen en Spaubeek en een vertegenwoordiging van gemeente Beekdaelen en Beek. Deze groep bespreekt de gang van zaken rondom de opvang.

Omwonenden en inwoners van Schinnen zijn 1 november welkom voor en inloopbijeenkomst in het gemeentehuis van Beekdaelen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen