Overslaan en naar de inhoud gaan

Vlucht van Syrische broers via Wit-Rusland naar Schinnen

Geplaatst opdinsdag 16 november 2021 - 21:36

Inmiddels verblijven de eerste bewoners in de noodopvang op de voormalige legerbasis in Schinnen. Sami is één van de ongeveer 450 asielzoekers die hier het komende jaar zal wonen. Hij vertelt het verhaal over zijn vlucht.

Sami, zijn echte naam is bij de redactie bekend, is samen met zijn twee broers vanuit Syrië via Wit-Rusland in Nederland terechtgekomen.

'Dood of wordt gedood'
De drie komen uit een stad in de buurt van Damascus waar milities gelieerd aan het regime van Al Assad de dienst uitmaken nu terreurorganisatie Islamitische Staat teruggedreven is. De milities dwingen bewoners van de stad zich bij hen te voegen. "Het is: sluit je aan bij ons, of je bent onze vijand", legt Sami uit. "Dood of wordt gedood." Reden voor de broers om te vertrekken.

Via Wit-Rusland
De broers weten een visa voor Wit-Rusland te bemachtigen, vertelt Sami. Kosten: zo'n 2.600 euro per persoon. De vlucht naar Minsk, hoofdstad van Wit-Rusland, kost ze ieder nog eens bijna 900 euro extra. Vanuit Minsk nemen de broers vervolgens een taxi naar de stad Grodno, aan de grens met Polen. "Toen we aankwamen in Grodno was de stad overspoeld met vluchtelingen. Syriërs, Irakezen, Afghanen. Alle vluchtelingen die naar de EU willen, waren daar", aldus Sami.

Spaargeld is op
De broers vinden al snel iemand die belooft hen naar Nederland te brengen. In een busje nam de man Sami en zijn broers mee naar een bos, vermoedelijk op de grens met Polen. Toen ze uitstapten, werd hen verteld dat ze in een bepaalde richting moesten blijven lopen. Daar zou een zwart busje op hen wachten. Dit kost de broers per persoon nog eens 3.500 euro. Hun spaargeld is zo goed als op. "Mijn broer heeft zelfs zijn trouwring verkocht."

Door het bos
De broers lopen ongeveer een dag door het bos. "We zagen de zon opkomen en weer ondergaan", vertelt Sami. "Enkele andere bewoners van de noodopvang in Schinnen waren minder gelukkig. Sami heeft verhalen gehoord van een groep die meer dan twee weken in het bos heeft doorgebracht, moeraswater heeft moeten drinken en boombladeren moest eten om in leven te blijven.

Maar Sami en zijn broers komen bij het zwarte busje aan. Dat busje brengt ze uiteindelijk in één keer naar Arnhem. Hoe lang de reis precies heeft geduurd, weet Sami niet. "We hebben vooral geslapen", vertelt hij.

Aanmeldlocatie Ter Apel
Eenmaal aangekomen in Nederland boeken ze hun ticket naar de opvang in Ter Apel, om zich als asielzoeker te registreren. Eén van de broers wordt positief getest op corona waarna ze een week in quarantaine doorbrengen. Daarna worden ze doorgestuurd naar Almere.

Nu zitten ze inmiddels een week in Schinnen. "Het is hier beter dan in Almere", vindt Sami. "Daar lagen we in een tent zonder verwarming terwijl het vroor en kregen we enkel een aantal dekens." De opvang in Schinnen daarentegen is goed geïsoleerd en voorzien van verwarming.

Een paar probleempjes
Ze zijn blij met de opvang die ze in Schinnen krijgen. Toch lopen ze, net als andere bewoners, tegen enkele dingen aan. De maaltijden die ze krijgen, zijn maar mondjesmaat en niet goed verdeeld over de dag. "We krijgen onze laatste maaltijd rond 18:30 uur. Daarna zitten we ons vaak tot diep in de nacht, met honger, te vervelen."

Ook krijgen ze nog geen zakgeld, omdat de asielprocedure nog niet is afgerond. Het COA deelt spullen als tandenborstels en shampoo uit, maar geen sigaretten, terwijl een groot deel van de aanwezigen rookt. De broers lopen daarom af en toe naar de COOP in Schinnen om hun laatste spaargeld aan sigaretten uit te geven.

Onzekerheid
Of Sami en zijn broers in Schinnen mogen blijven, is niet duidelijk. Dinsdagochtend is een grote groep naar een andere locatie gebracht, maar waar zij zelf aan toe zijn, weten ze niet. "We hebben alleen gehoord dat er een nieuwe groep binnen gaat komen en dat sommigen van ons verplaatst worden. Dat is alles."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen