Overslaan en naar de inhoud gaan

Vlucht naar Maastricht strandt aan Macedonische grens

Geplaatst opzaterdag 26 maart 2016 - 17:57

De vluchtelingenstroom beheerst al maandenlang het nieuws. Syriërs, Eritreërs en Afghanen zijn op de vlucht voor oorlog en geweld.

Veel van die vluchtelingen zijn op weg naar familie, zoals Chalil uit Syrië. Met zijn vader en broer probeert hij Maastricht te bereiken. Maar door het EU-akkoord met Turkije zitten veel vluchtelingen vast aan de Europese buitengrenzen. En daardoor groeit de wanhoop.

Idomeni
Chalil zit vast in het vluchtelingenkamp van Idomeni. Twee jaar geleden was het nog een klein plaatsje aan de Grieks-Macedonische grens. Maar in 2014 werd het dorpje ineens overspoeld met duizenden vluchtelingen, waarna er een groot ongeorganiseerd en illegaal vluchtelingenkamp ontstond. Chalil zit daar samen met zijn vader Ibrahim en zijn broer Mohammed al anderhalve maand vast.

Chaos
Met z’n drieën willen ze naar familie in Maastricht en Duitsland, maar ze worden tegengehouden door Macedonische grenswachten. Dat land wil geen nieuwe vluchtelingen meer doorlaten. Omdat Idomeni geen officieel kamp van de Griekse overheid is, heerst er chaos. Dagelijks rijden er treinen door het kamp en aan alles is gebrek. Maar veel mensen zijn het wachten zat. Sinds het akkoord vinden demonstraties plaats waarbij de vluchtelingen het spoor bezetten. Ook vinden regelmatig vluchtpogingen plaats, vaak hard neergeslagen door de Macedonische politie die iedereen weer terugstuurt.

Wachten
Voor de meeste vluchtelingen blijft er niets anders opzitten dan wachten. Ondertussen gaat het leven op het kamp gewoon door. Ook voor Chalil blijft de grens gesloten. Officieel registreren in Griekenland wil hij niet. In dat geval bepaalt Europa in welk land hij eindigt. Een ding weet hij zeker. Hij gaat zijn zus in Maastricht ontmoeten.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Bekim overleed tijdens arrestatie: 'Heb nog zoveel vragen'
Raad Maastricht wil meer opvang voor vluchtelingen
Limburgse gemeenten afwachtend met opvang vluchtelingen
Democratie in Horst en Venlo, dictatuur in Maastricht
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen