Overslaan en naar de inhoud gaan

Vliegtuigverzamelaar zet Eurofighter Typhoon voor de deur

Geplaatst opdinsdag 12 mei 2020 - 12:43

Vliegtuigverzamelaar Piet Smedts uit Baarlo heeft een van zijn pronkstukken voor zijn bedrijf gezet.

Sinds dinsdag prijkt de zogeheten mock-up van de Eurofighter Typhoon op de Napoleonsbaan-Zuid.

Het model op ware grootte is tijdens de ontwikkeling van het gevechtsvliegtuig gebruikt voor tests, maar heeft nooit gevlogen. Er zit bijvoorbeeld geen motor of cockpit in. Een hijskraan tilde het oermodel van het Europese gevechtsvliegtuig over het dak van Smedts' autobedrijf om het op zijn sokkel te zetten.

Films
Smedts spaart vliegtuigen en bezit onder meer de Fokker F27 waar violist André Rieu in de jaren negentig mee vloog. Zijn vliegtuigen en helikopters worden zo nu en dan ook ingezet in films, zoals Renegades (2017) en de Hollywoodfilm Bridge of Spies (2015) van Steven Spielberg.

Soebatten
Onder meer het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje, Duitsland en Oostenrijk vliegen met de Eurofighter Typhoon. In 2001 toonde ook Nederland interesse in het gevechtsvliegtuig, maar na jarenlang soebatten koos Nederland uiteindelijk toch voor de JSF.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen