Overslaan en naar de inhoud gaan

Vliegtuig dat metaaldelen verloor voorlopig nog aan de grond

Geplaatst opmaandag 22 februari 2021 - 12:55

De Boeing 747 van vliegmaatschappij Longtail Aviation (Bermuda) die zaterdag boven Meerssen diverse onderdelen verloor, staat naar verwachting nog zekere enkele dagen aan de grond op Liège Airport.

Dat zegt perschef Christian Delcourt van het vliegveld in de Waalse gemeente Grâce-Hollogne, niet ver van Luik.

Inspecties
Het toestel mag ook na reparatie nog niet opstijgen omdat het nog bekeken moet worden door zowel de Belgische als de Nederlandse luchtvaartinspectie. Zodra dat gebeurd is, verwacht Delcourt dat de luchtvaartmaatschappij het toestel zo snel mogelijk laat vertrekken. Een dergelijk toestel aan de grond houden kost namelijk veel geld.

Oorzaak nog onbekend
Volgens de vliegmaatschappij is de oorzaak van de explosie in de motor nog niet bekend. "We werken nu nauw samen met de autoriteiten in Nederland, België, Bermuda en Groot-Brittannië om de oorzaak van dit incident te begrijpen", aldus een woordvoerder van Longtail Aviation.

Onderzoeken
Een woordvoerster van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die het incident onderzoekt, zegt in de loop van deze week te kunnen zeggen of het verkennend onderzoek aanleiding geeft tot een uitgebreid onderzoek. De politie doet daarnaast technisch onderzoek en probeert te achterhalen of er sprake is van verwijtbare schuld. Dit soort onderzoeken nemen veel tijd in beslag, zegt een politiewoordvoerster. De politie verzamelde in Meerssen de gevallen metaaldelen, die schade veroorzaakten aan auto's en woningen.

Motortype
De uitgevallen motor van het vrachtvliegtuig van Longtail Aviation is van het merk Pratt & Whitney, maar het gaat volgens Longtail Aviation om een ander type dan de door brand getroffen motor waarvan zaterdag delen zijn neergestort in woonwijken bij het Amerikaanse Denver. Alle Boeing-vliegtuigen van het type 777 die met deze motoren uitgerust zijn, moeten worden gecontroleerd. Dat heeft de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA bevolen. "Bij het incident in Denver was ook een motor van Pratt & Whitney betrokken, maar dat was een ander model en het betrof een veel ernstiger defect", aldus de zegsman van Longtail Aviation.

Lees ook: Luchtvaartongeval Meerssen valt samen met incident in VS

Explosie en brand
De Boeing van Longtail Airlines steeg afgelopen zaterdag om 16:10 uur op vanaf Maastricht Aachen Airport, maar al snel na de start was er een explosie in een van de motoren, waarna er brand uitbrak. Boven Meerssen stortten diverse hete metaaldelen naar beneden. Twee mensen raakten daardoor lichtgewond. Ook ontstond er veel schade aan auto's en daken van huizen.

Lees ook: Vliegtuig verliest metaaldelen boven Meerssen

'Mayday Mayday'
Op videokanaal YouTube is het gesprek te horen tussen de verkeersleiding en de gezagvoerder van het toestel van Longtail Aviation over het incident. De toon van het gesprek is rustig, er is geen sprake van paniek. Dergelijke vliegtuigen zijn zo ontworpen dat ze ook met een motor minder nog kunnen vliegen. De gezagvoerder meldt dat er vuur is uitgebroken in een van de motoren. Daarna zegt hij dat er sprake is van een noodsituatie: "Mayday Mayday Mayday, we just shut one engine down".

Dan meldt de gezagvoerder dat het toestel met vluchtnummer Longtail 5504, dat opgestegen was voor een vlucht naar New York, wil uitwijken naar Liège Airport. Vervolgens wordt nog informatie uitgewisseld over waar het vliegtuig zich bevindt en wat er verder moet gebeuren. Na diverse rondjes te hebben gecirkeld in de buurt van dat vliegveld, kon het uiteindelijk tegen 17:30 uur veilig aan de grond worden gezet.

Lees ook: Luchtvaartspecialist: 'Binnen maand feitenrelaas op tafel'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen