Overslaan en naar de inhoud gaan

Vleugeltransplantatie voor verbrande kerkuil

Geplaatst opdonderdag 15 september 2016 - 7:41

Een kerkuil die in april zwaar gewond raakte bij een brand in Lilbosch bij Echt, kan weer vliegen dankzij een vleugeltransplantatie.

De vogel werd de afgelopen maanden behandeld bij het Natuurhulpcentrum in het Belgisch-Limburgse Opglabbeek.

Stalbrand
Het dier was zwaargewond geraakt bij een stalbrand bij de abdij van Lilbosch. De vrouwtjesuil had geprobeerd haar uilskuikens te beschermen, maar moest de jongen uiteindelijk achterlaten in de vlammenzee.

Lees ook: Kerkuilen slachtoffer brand varkensstal Echt

Transplantatie
Met weggeschroeide veren, beschadigde longen en verbrande pootjes werd de vogel gered en overgebracht naar het Natuurhulpcentrum. Daar is de uil de afgelopen maanden hersteld. Op de plekken waar geen nieuwe veren wilden groeien, werden delen van vleugels van een dode uil gezet. Toen die eenmaal waren vastgegroeid bleek dat de vogel er prima mee kon vliegen.

De vogel is woensdag teruggebracht naar Lilbosch en herenigd met de mannetjesuil, die de brand ongedeerd doorstond. Het uilenkoppel heeft van de Vogelwacht Limburg een nieuwe nestkast aan de stal gekregen.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Kerkuilen slachtoffer van brand varkensstal Echt
Neergestorte bommenwerper in Pey wordt niet geborgen
Hond bijt carnavalsvierster Echt in gezicht
Koe bekoopt ontsnapping uit slachthuis met de dood
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen