Overslaan en naar de inhoud gaan

Vleesverwerker volgt coronaregels, nu de medewerkers nog

Geplaatst opdonderdag 5 november 2020 - 7:00

Vleesverwerker Verhey in Nuth hanteert op de werkvloer de coronaregels volgens het boekje. Toch ligt de productie sinds donderdag een week stil omdat het bedrijf geen grip heeft op de vrijetijdsbesteding van het personeel.

Van de 225 medewerkers van Verhey Vlees bleken er deze week 41 besmet te zijn met het virus. Aanleiding om het bedrijf tijdelijk op slot te gooien om een verdere uitbraak voor te zijn. Een financiële klap voor de vleesverwerker die afnemers heeft in binnen- en buitenland.

Lees ook: Tientallen besmettingen bij vleesverwerker: week dicht

De uitbraak van het coronavirus kwam in een stroomversnelling op maandag 26 oktober. Toen kreeg Verhey afmeldingen van 17 uitzendkrachten die de uitslag van hun coronatest moesten afwachten. "Het gaat om buitenlandse arbeidsmigranten die in het weekeinde met zijn allen een bijeenkomst hebben gehouden. Volgens ons is het daar begonnen, maar hard bewijs hebben we niet. Het is een vermoeden", benadrukt Lindsay Kemps.

Volgens de woordvoerder van Verhey betreft het medewerkers die door het uitzendbureau zijn ondergebracht in drie woningen in de buurt van het vleesbedrijf. Om wat voor 'bijeenkomst' het ging, kan Kemps omwille van de privacy niet zeggen.

Motivatie thuis
Bij Verhey vallen de coronaregels te lezen in het Nederlands, Engels, Duits, Pools en soms in het Roemeens. "De regels zijn volgens mij duidelijk uitgelegd. Ze worden op de werkvloer ook gerespecteerd. Kennelijk zijn sommige medewerkers thuis anders gemotiveerd om ze na te leven. Misschien is het ook lastig om alle regels lange tijd vol te houden. Zeker als je met collega's in één huis woont", denkt Kemps.

Maatregelen
De woordvoerder van Verhey Vlees kondigt daarom nieuwe maatregelen aan. Die zijn genomen in overleg met de Veiligheidsregio Zuid-Limburg en de regionale GGD. "Donderdag verwachten we alle uitslagen van de coronatesten. Daarna gaan we besmette en niet besmette arbeidsmigranten scheiden. De mensen die positief zijn getest, gaan met elkaar in thuisisolatie. Medewerkers die niet besmet zijn, worden in een andere woning ondergebracht. Zo hopen we de uitbraak van het coronavirus snel in te dammen en de productie snel te hervatten."

De huisvesting is in handen van een uitzendbureau. Dat zal in opdracht van Verhey zorgen voor passend onderdak voor beide groepen werknemers. Kemps: "We zullen zelf controleren of de maatregelen goed worden nageleefd. We gaan aan de deur controle uitoefenen of medewerkers zich houden aan een opgelegde quarantaine."

Verder overweegt Verhey om alle medewerkers voortaan wekelijks twee keer te testen op het coronavirus. "Of dat haalbaar is, moeten we nog uitzoeken", aldus Kemps.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen