Overslaan en naar de inhoud gaan

Vleesverwerker volgt coronaregels, nu de medewerkers nog

Geplaatst opdonderdag 5 november 2020 - 7:00

Vleesverwerker Verhey in Nuth hanteert op de werkvloer de coronaregels volgens het boekje. Toch ligt de productie sinds donderdag een week stil omdat het bedrijf geen grip heeft op de vrijetijdsbesteding van het personeel.

Van de 225 medewerkers van Verhey Vlees bleken er deze week 41 besmet te zijn met het virus. Aanleiding om het bedrijf tijdelijk op slot te gooien om een verdere uitbraak voor te zijn. Een financiële klap voor de vleesverwerker die afnemers heeft in binnen- en buitenland.

Lees ook: Tientallen besmettingen bij vleesverwerker: week dicht

De uitbraak van het coronavirus kwam in een stroomversnelling op maandag 26 oktober. Toen kreeg Verhey afmeldingen van 17 uitzendkrachten die de uitslag van hun coronatest moesten afwachten. "Het gaat om buitenlandse arbeidsmigranten die in het weekeinde met zijn allen een bijeenkomst hebben gehouden. Volgens ons is het daar begonnen, maar hard bewijs hebben we niet. Het is een vermoeden", benadrukt Lindsay Kemps.

Volgens de woordvoerder van Verhey betreft het medewerkers die door het uitzendbureau zijn ondergebracht in drie woningen in de buurt van het vleesbedrijf. Om wat voor 'bijeenkomst' het ging, kan Kemps omwille van de privacy niet zeggen.

Motivatie thuis
Bij Verhey vallen de coronaregels te lezen in het Nederlands, Engels, Duits, Pools en soms in het Roemeens. "De regels zijn volgens mij duidelijk uitgelegd. Ze worden op de werkvloer ook gerespecteerd. Kennelijk zijn sommige medewerkers thuis anders gemotiveerd om ze na te leven. Misschien is het ook lastig om alle regels lange tijd vol te houden. Zeker als je met collega's in één huis woont", denkt Kemps.

Maatregelen
De woordvoerder van Verhey Vlees kondigt daarom nieuwe maatregelen aan. Die zijn genomen in overleg met de Veiligheidsregio Zuid-Limburg en de regionale GGD. "Donderdag verwachten we alle uitslagen van de coronatesten. Daarna gaan we besmette en niet besmette arbeidsmigranten scheiden. De mensen die positief zijn getest, gaan met elkaar in thuisisolatie. Medewerkers die niet besmet zijn, worden in een andere woning ondergebracht. Zo hopen we de uitbraak van het coronavirus snel in te dammen en de productie snel te hervatten."

De huisvesting is in handen van een uitzendbureau. Dat zal in opdracht van Verhey zorgen voor passend onderdak voor beide groepen werknemers. Kemps: "We zullen zelf controleren of de maatregelen goed worden nageleefd. We gaan aan de deur controle uitoefenen of medewerkers zich houden aan een opgelegde quarantaine."

Verder overweegt Verhey om alle medewerkers voortaan wekelijks twee keer te testen op het coronavirus. "Of dat haalbaar is, moeten we nog uitzoeken", aldus Kemps.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen