Overslaan en naar de inhoud gaan

Vleesverwerker volgt coronaregels, nu de medewerkers nog

Geplaatst opdonderdag 5 november 2020 - 7:00

Vleesverwerker Verhey in Nuth hanteert op de werkvloer de coronaregels volgens het boekje. Toch ligt de productie sinds donderdag een week stil omdat het bedrijf geen grip heeft op de vrijetijdsbesteding van het personeel.

Van de 225 medewerkers van Verhey Vlees bleken er deze week 41 besmet te zijn met het virus. Aanleiding om het bedrijf tijdelijk op slot te gooien om een verdere uitbraak voor te zijn. Een financiële klap voor de vleesverwerker die afnemers heeft in binnen- en buitenland.

Lees ook: Tientallen besmettingen bij vleesverwerker: week dicht

De uitbraak van het coronavirus kwam in een stroomversnelling op maandag 26 oktober. Toen kreeg Verhey afmeldingen van 17 uitzendkrachten die de uitslag van hun coronatest moesten afwachten. "Het gaat om buitenlandse arbeidsmigranten die in het weekeinde met zijn allen een bijeenkomst hebben gehouden. Volgens ons is het daar begonnen, maar hard bewijs hebben we niet. Het is een vermoeden", benadrukt Lindsay Kemps.

Volgens de woordvoerder van Verhey betreft het medewerkers die door het uitzendbureau zijn ondergebracht in drie woningen in de buurt van het vleesbedrijf. Om wat voor 'bijeenkomst' het ging, kan Kemps omwille van de privacy niet zeggen.

Motivatie thuis
Bij Verhey vallen de coronaregels te lezen in het Nederlands, Engels, Duits, Pools en soms in het Roemeens. "De regels zijn volgens mij duidelijk uitgelegd. Ze worden op de werkvloer ook gerespecteerd. Kennelijk zijn sommige medewerkers thuis anders gemotiveerd om ze na te leven. Misschien is het ook lastig om alle regels lange tijd vol te houden. Zeker als je met collega's in één huis woont", denkt Kemps.

Maatregelen
De woordvoerder van Verhey Vlees kondigt daarom nieuwe maatregelen aan. Die zijn genomen in overleg met de Veiligheidsregio Zuid-Limburg en de regionale GGD. "Donderdag verwachten we alle uitslagen van de coronatesten. Daarna gaan we besmette en niet besmette arbeidsmigranten scheiden. De mensen die positief zijn getest, gaan met elkaar in thuisisolatie. Medewerkers die niet besmet zijn, worden in een andere woning ondergebracht. Zo hopen we de uitbraak van het coronavirus snel in te dammen en de productie snel te hervatten."

De huisvesting is in handen van een uitzendbureau. Dat zal in opdracht van Verhey zorgen voor passend onderdak voor beide groepen werknemers. Kemps: "We zullen zelf controleren of de maatregelen goed worden nageleefd. We gaan aan de deur controle uitoefenen of medewerkers zich houden aan een opgelegde quarantaine."

Verder overweegt Verhey om alle medewerkers voortaan wekelijks twee keer te testen op het coronavirus. "Of dat haalbaar is, moeten we nog uitzoeken", aldus Kemps.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen