Overslaan en naar de inhoud gaan

'Vleermuisvriend' Jan speurt naar mysterieuze laatvlieger

Geplaatst opzondag 25 augustus 2019 - 18:44

Vleermuizenkenner Jan Jeucken uit Horst gaat diepgravend onderzoek doen naar een groep vleermuizen. Een aantal vleermuizen wordt onder meer gezenderd, om te volgen waar de beesten zich ophouden.

Het gaat om de laatvlieger, een vrij onbekende soort vleermuis. Deze soort staat op de rode lijst van beschermde diersoorten, maar om aan te tonen hoe het met de beestjes gaat, moet onderzoek gedaan worden.

Zestien webcams
Dat doet Jan vanuit zijn woning. 24 uur per dag heeft hij met zestien webcams zicht op de zolder van de kerk in Castenray. Volgens de kenner overwinteren daar 180 vleermuizen en is het een van de grootste kraamkamers van Europa. De zolder van de kerk moet daarom beschermd worden. Daar is veel onderzoek voor nodig.

Geen subsidie
Jan doet dit allemaal vrijwillig en zegt zelf alle kosten te betalen. Hij betaalt de camera's, verbindingen en een website waar straks voor iedereen de vleermuizen live te volgen zijn. Een subsidie krijgt hij niet. "We zijn wel eens bij de Rabobank geweest maar dat is op niets uitgelopen." Hij vindt het werk zo belangrijk, dat hij het uit eigen zak betaalt. Via zijn website stichtingdelaatvlieger.nl kunnen er donaties worden gestort.

Cultura Nova volg je bij L1!
Ga naar L1.nl/CulturaNova

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen