Overslaan en naar de inhoud gaan

'Vleermuisvriend' Jan speurt naar mysterieuze laatvlieger

Geplaatst opzondag 25 augustus 2019 - 18:44

Vleermuizenkenner Jan Jeucken uit Horst gaat diepgravend onderzoek doen naar een groep vleermuizen. Een aantal vleermuizen wordt onder meer gezenderd, om te volgen waar de beesten zich ophouden.

Het gaat om de laatvlieger, een vrij onbekende soort vleermuis. Deze soort staat op de rode lijst van beschermde diersoorten, maar om aan te tonen hoe het met de beestjes gaat, moet onderzoek gedaan worden.

Zestien webcams
Dat doet Jan vanuit zijn woning. 24 uur per dag heeft hij met zestien webcams zicht op de zolder van de kerk in Castenray. Volgens de kenner overwinteren daar 180 vleermuizen en is het een van de grootste kraamkamers van Europa. De zolder van de kerk moet daarom beschermd worden. Daar is veel onderzoek voor nodig.

Geen subsidie
Jan doet dit allemaal vrijwillig en zegt zelf alle kosten te betalen. Hij betaalt de camera's, verbindingen en een website waar straks voor iedereen de vleermuizen live te volgen zijn. Een subsidie krijgt hij niet. "We zijn wel eens bij de Rabobank geweest maar dat is op niets uitgelopen." Hij vindt het werk zo belangrijk, dat hij het uit eigen zak betaalt. Via zijn website stichtingdelaatvlieger.nl kunnen er donaties worden gestort.

Cultura Nova volg je bij L1!
Ga naar L1.nl/CulturaNova

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen