Overslaan en naar de inhoud gaan

Vlaggenprotocol: wanneer mag je de vlag uithangen?

Geplaatst opdinsdag 4 mei 2021 - 19:13

Bij veel huizen en bedrijven hangt dinsdag de Nederlandse vlag halfstok voor Dodenherdenking. Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag, maar er is wel een protocol.

Een lezer meldde zich dinsdagmiddag nogal verontwaardigd bij deze redactie: er hing namelijk geen Nederlandse driekleur bij het gouvernement in Maastricht.

Niet vergeten
De provincie liet vervolgens weten dat ze de vlag deze 4 mei écht niet waren vergeten te hijsen. Voor overheidsgebouwen gelden namelijk wel regels. Bij het gouvernement wordt de driekleur om 18:00 uur pas halfstok gehangen, zoals in de voorschriften staat. De Nederlandse vlag zal tot zonsondergang halfstok blijven hangen. Ondanks deze voorschriften hing de vlag bij een aantal gemeentehuizen eerder op de dag al halfstok.

Bij het gouvernement in Maastricht voegen ze bij bepaalde feestdagen nog een extraatje toe, zo zegt een woordvoerder. "Wij kunnen het gebouw ook verlichten", zegt hij. "Met carnaval bijvoorbeeld in de kleuren rood, geel en groen of met de dag van de diversiteit."

Oproep Nationaal Comité 4 en 5 mei
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft alle inwoners opgeroepen om de gehele dag de vlag halfstok te hangen. Ook bij veel bedrijven - zo ook bij L1 - is de vlag dinsdagochtend al gehesen. Doen wij het dan met z'n allen fout? Nee hoor. Voor burgers en bedrijven gelden deze regels niet. In Nederland mag je bovendien altijd een vlag uithangen als je iets te vieren hebt. Ook halfstok vlaggen bij een sterfgeval mag.

Gebruiken en gewoontes
Wel is er een aantal regels en gebruiken voor het uithangen van een vlag. Zo mag een gehesen vlag bijvoorbeeld nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Daarnaast is het niet gebruikelijk om de vlag tussen zonsondergang en zonsopkomst te laten hangen. Als je de vlag 's nachts wel wil laten hangen, is het een goed gebruik hem te verlichten zodat de kleuren goed zichtbaar zijn.

Overheidsgebouwen
Op Koningsdag, Dodenherdenking, Bevrijdingsdag en het einde van de Tweede Wereldoorlog hangt bij alle overheidsgebouwen een vlag uit. Op de verjaardag van koningin Máxima of prinses Amalia daarentegen niet. Dan wappert de vlag slechts bij enkele gebouwen van de Rijksoverheid. Tijdens verjaardagen in het koningshuis gaan wel vlag én wimpel uit op gebouwen van de overheid.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen