Overslaan en naar de inhoud gaan

Vlaggenprotocol: wanneer mag je de vlag uithangen?

Geplaatst opdinsdag 4 mei 2021 - 19:13

Bij veel huizen en bedrijven hangt dinsdag de Nederlandse vlag halfstok voor Dodenherdenking. Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag, maar er is wel een protocol.

Een lezer meldde zich dinsdagmiddag nogal verontwaardigd bij deze redactie: er hing namelijk geen Nederlandse driekleur bij het gouvernement in Maastricht.

Niet vergeten
De provincie liet vervolgens weten dat ze de vlag deze 4 mei écht niet waren vergeten te hijsen. Voor overheidsgebouwen gelden namelijk wel regels. Bij het gouvernement wordt de driekleur om 18:00 uur pas halfstok gehangen, zoals in de voorschriften staat. De Nederlandse vlag zal tot zonsondergang halfstok blijven hangen. Ondanks deze voorschriften hing de vlag bij een aantal gemeentehuizen eerder op de dag al halfstok.

Bij het gouvernement in Maastricht voegen ze bij bepaalde feestdagen nog een extraatje toe, zo zegt een woordvoerder. "Wij kunnen het gebouw ook verlichten", zegt hij. "Met carnaval bijvoorbeeld in de kleuren rood, geel en groen of met de dag van de diversiteit."

Oproep Nationaal Comité 4 en 5 mei
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft alle inwoners opgeroepen om de gehele dag de vlag halfstok te hangen. Ook bij veel bedrijven - zo ook bij L1 - is de vlag dinsdagochtend al gehesen. Doen wij het dan met z'n allen fout? Nee hoor. Voor burgers en bedrijven gelden deze regels niet. In Nederland mag je bovendien altijd een vlag uithangen als je iets te vieren hebt. Ook halfstok vlaggen bij een sterfgeval mag.

Gebruiken en gewoontes
Wel is er een aantal regels en gebruiken voor het uithangen van een vlag. Zo mag een gehesen vlag bijvoorbeeld nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Daarnaast is het niet gebruikelijk om de vlag tussen zonsondergang en zonsopkomst te laten hangen. Als je de vlag 's nachts wel wil laten hangen, is het een goed gebruik hem te verlichten zodat de kleuren goed zichtbaar zijn.

Overheidsgebouwen
Op Koningsdag, Dodenherdenking, Bevrijdingsdag en het einde van de Tweede Wereldoorlog hangt bij alle overheidsgebouwen een vlag uit. Op de verjaardag van koningin Máxima of prinses Amalia daarentegen niet. Dan wappert de vlag slechts bij enkele gebouwen van de Rijksoverheid. Tijdens verjaardagen in het koningshuis gaan wel vlag én wimpel uit op gebouwen van de overheid.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen