Overslaan en naar de inhoud gaan

Vlaamse vuilvangers moeten plastic uit de Maas houden

Geplaatst opdonderdag 20 augustus 2020 - 12:21

In drie beken in Vlaanderen die uitmonden in de Maas worden de komende tijd vuilvangers geplaatst. Die zijn bedoeld om plastic zwerfafval uit het water te halen en te voorkomen dat dat spul in de Maas en uiteindelijk in Nederland terechtkomt.

Dat meldt het Waterschap Limburg.

Linten
Het gaat om een project van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). De vuilvangers komen in de Bosbeek, de Dommel en de Warmbeek, die in het stroomgebied van de Maas liggen. In totaal worden er elf vuilvangers geplaatst: het gaat om lichtgewicht 'linten' van pvc, die deels in en deels boven het water hangen. Er is speciaal voor dit type gekozen, omdat de beken soms een lage waterstand kunnen hebben.

Vijf van de elf vuilvangers worden gefinancierd via het LIVES-project: een euregionaal project om afval in rivieren en beken te verminderen.

Plastic soep
De Maas is een rivier die veel last heeft van (plastic) zwerfafval. Veel van dat zwerfafval komt al op de weg naar Nederland in de rivier terecht. Bij hoogwater blijft het afval liggen of hangen in de struiken in de uiterwaarden van de Maas. Er worden regelmatig schoonmaakacties gehouden om de oevers vrij te krijgen van dit zwerfafval.

Lees ook: Onderzoek: afval langs Maas is vooral plastic

Proef
Vooralsnog worden de vuilvangers geplaatst bij wijze van proef: uit ervaringen moet nog blijken of dit type geschikt is om grote hoeveelheden zwerfafval op te vangen die in het water terechtkomen bij hevige regenval. De eerste resultaten van de proef worden dit najaar verwacht, en die worden gedeeld met projectpartners, zoals het Waterschap Limburg.

Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat, dat over de Maas in Limburg gaat, is blij met de Belgische actie: "Alle initiatieven om het plastic zwerfafval te verminderen, groot en klein, zijn welkom". Zelf plaatste Rijkswaterstaat in oktober vorig jaar ook een afvalvanger in de Maas, die het grootste vuil eruit moet filteren.

Lees ook: Afvalvanger moet plastic uit Maas halen

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen