Overslaan en naar de inhoud gaan

Vlaamse vuilvangers moeten plastic uit de Maas houden

Geplaatst opdonderdag 20 augustus 2020 - 12:21

In drie beken in Vlaanderen die uitmonden in de Maas worden de komende tijd vuilvangers geplaatst. Die zijn bedoeld om plastic zwerfafval uit het water te halen en te voorkomen dat dat spul in de Maas en uiteindelijk in Nederland terechtkomt.

Dat meldt het Waterschap Limburg.

Linten
Het gaat om een project van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). De vuilvangers komen in de Bosbeek, de Dommel en de Warmbeek, die in het stroomgebied van de Maas liggen. In totaal worden er elf vuilvangers geplaatst: het gaat om lichtgewicht 'linten' van pvc, die deels in en deels boven het water hangen. Er is speciaal voor dit type gekozen, omdat de beken soms een lage waterstand kunnen hebben.

Vijf van de elf vuilvangers worden gefinancierd via het LIVES-project: een euregionaal project om afval in rivieren en beken te verminderen.

Plastic soep
De Maas is een rivier die veel last heeft van (plastic) zwerfafval. Veel van dat zwerfafval komt al op de weg naar Nederland in de rivier terecht. Bij hoogwater blijft het afval liggen of hangen in de struiken in de uiterwaarden van de Maas. Er worden regelmatig schoonmaakacties gehouden om de oevers vrij te krijgen van dit zwerfafval.

Lees ook: Onderzoek: afval langs Maas is vooral plastic

Proef
Vooralsnog worden de vuilvangers geplaatst bij wijze van proef: uit ervaringen moet nog blijken of dit type geschikt is om grote hoeveelheden zwerfafval op te vangen die in het water terechtkomen bij hevige regenval. De eerste resultaten van de proef worden dit najaar verwacht, en die worden gedeeld met projectpartners, zoals het Waterschap Limburg.

Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat, dat over de Maas in Limburg gaat, is blij met de Belgische actie: "Alle initiatieven om het plastic zwerfafval te verminderen, groot en klein, zijn welkom". Zelf plaatste Rijkswaterstaat in oktober vorig jaar ook een afvalvanger in de Maas, die het grootste vuil eruit moet filteren.

Lees ook: Afvalvanger moet plastic uit Maas halen

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen