Overslaan en naar de inhoud gaan

Vlaamse regering houdt vast aan tram Maastricht

Geplaatst opmaandag 30 september 2019 - 16:49

De nieuwe Vlaamse regering houdt vast aan de aanleg van de sneltram tussen Maastricht en Hasselt.

Dat blijkt uit het regeerakkoord van de Vlaams-nationalistische N-VA, de christendemocratische CD&V en de liberale Open VLD dat maandag is gepresenteerd.

Aanbesteding
De aanbestedingsprocedure voor de tram is al opgestart. Toch bestond nog de mogelijkheid dat er een streep zou gaan door het project omdat N-VA er eigenlijk tegenstander van is. In de onderhandelingen is nu toch besloten dat de tram er komt. Wel wordt de route door Hasselt gedeeltelijk aangepast. Daardoor komt er geen halte bij het station in de Belgisch-Limburgse hoofdstad. Het is de bedoeling dat de sneltram tussen Hasselt en Maastricht in 2024 gaat rijden.

Bestuurslaag
In het nieuwe Vlaamse regeerakkoord is ook vastgelegd dat de provincies zoals Belgisch-Limburg als bestuurslaag blijven bestaan. Dat was vooral een wens van de CD&V. N-VA is juist voor de opheffing van de provincies omdat die partij het een overbodige bestuurslaag vindt.

Buren
CDA-gedeputeerde Ger Koopmans zegt in een reactie blij en tevreden te zijn dat de provincies in Vlaanderen blijven bestaan. "Met Vlaanderen is de samenwerking meer dan prima. Maar een directe samenwerking met je naaste buren heeft ook altijd een meerwaarde gehad", aldus Koopmans.

Lans gebroken
Gouverneur Theo Bovens stuurde twee weken geleden namens het provinciebestuur nog een brief aan het Vlaams Parlement waarin een lans wordt gebroken voor het handhaven van de provincies.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen