Overslaan en naar de inhoud gaan

Vlaamse buur verrast Maasgouw met volstorten waterplas

Geplaatst opzaterdag 18 december 2021 - 7:00

De Maasplas bij Kinrooi die in open verbinding staat met de Maas en de jachthaven in Stevensweert, is de beoogde dumpplaats van afgegraven grond uit Antwerpen.

In hoeverre het Antwerpse stortzand verontreinigd is, blijft onduidelijk. Helder is wel dat de gemeente Maasgouw (Heel, Maasbracht en Thorn) compleet verrast is door het voornemen van de Vlaamse buren.

Grindwinning en watersport
De Maasplas waar het om draait is de Vissenakker/Boterakker, met 250 hectare de grootste in Kinrooi. Het gebied wordt al tientallen jaren gebruikt voor winning van grind en zand en is ook in trek bij zeilers, surfers en zwemmers. Het water in de Maasplas wordt verder gebruikt om landbouwgrond te irrigeren.

'Eindafwerking'
Deze week werd bekend dat de plas door Vlaams minister Zuhal Demir is aangewezen als dumpplaats voor uitgegraven grond van de Antwerpse Oosterweelverbinding, een groot project dat de randweg rond de stad moet voltooien. Demir legt daarmee een besluit van de Belgische Raad van State naast zich neer. Hoewel de gemeente Kinrooi eerder bij de hoogste bestuursrechter met succes de stortvergunning had aangevochten. De rechtsgang duurde ruim drie jaar. Maar de minister stelt nu, in het kort, dat de ontginningsactiviteiten van de Maasplas nog niet zijn afgerond. “De opvulling moet gezien worden als eindafwerking na de zandontginning”, zegt ze.

Maatschappelijk doel
Dat 'opvullen' gebeurt straks met enorme hoeveelheden, met zo'n twee schepen per dag. Nu is de Maasplas ongeveer 50 meter diep. Wanneer het storten klaar is, zal de diepte overal minimaal 20 meter zijn. In totaal gaat het om 7,2 miljoen kubieke meter grond. Rekin, het consortium grindbedrijven dat de Maasplas exploiteert, vindt dat de opslag van grond in Kinrooi een 'maatschappelijk doel' dient. En financieel wordt iedereen er beter van, merkt Rekin terloops op.

Vervuild water
De gemeente Kinrooi ziet dat compleet anders. Burgemeester Jo Brouns wijst op de risico's en het ontbreken van garanties dat de 'vreemde gronden' niet verontreinigd zijn. Eerder bleek dat uitgegraven grond voor de Oosterweelverbinding vervuild was met PFOS, dat schadelijk is voor de volksgezondheid en het milieu. "Ik moet er niet aan denken dat die vervuiling op de 2500 hectare aan landbouwgrond belandt. Als het water vervuild geraakt, trekt ook onze jachthaven met duizend boten weg", liet hij weten aan Het Belang van Limburg.

Jachthaven Stevensweert
Dat de vaartuigen allemaal op een steenworp afstand aan de andere kant van de Maas zullen afmeren in de jachthaven van Stevensweert, valt te betwijfelen. Evenmin staat vast dat Nederlands Limburg gespaard blijft voor milieuschade. Daarom is het des te verrassender dat de gemeente Maasgouw als naaste buur niet op de hoogte is gesteld.

Verdiepen in de plannen
Een woordvoerder van Maasgouw: "Wij zijn niet bekend met de plannen voor het storten van grond in de Maasplassen bij Kinrooi. Als de plannen conform berichtgeving zijn, dan is dit ook voor Maasgouw geen gewenste ontwikkeling. We gaan ons nu allereerst verdiepen in de plannen en beraden op de te nemen vervolgstappen. Daarbij gaan we ook contact opnemen met de gemeente Kinrooi."

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen