Overslaan en naar de inhoud gaan

Visvereniging: '600 vissen kwijt door hoogwater'

Geplaatst opwoensdag 4 augustus 2021 - 19:48

Hengelsportvereniging Willem Een uit Broekhuizenvorst is alle vissen kwijt. Door het hoogwater kwamen hun visvijvers letterlijk in de Maas te liggen, waardoor ruim 600 vissen de rivier in zijn gezwommen.

"We zagen tientallen vissen over het asfalt heen zwemmen" vertelt Pascal Flink van de visvereniging. In de vijvers zaten voornamelijk karpers.

Extra zuur
Voor de vereniging uit Broekhuizenvorst is het extra zuur dat het hoogwater juist nu kwam, omdat in buurdorp Broekhuizen wordt gewerkt aan de aanleg van een nieuwe vijver. Deze ligt een stuk verder van de Maas. De nieuwe visvijver moet begin volgend jaar klaar zijn. "Ons plan was om alle vissen uit de huidige vijvers naar de nieuwe locatie over te zetten, maar dat gaat nu natuurlijk niet meer lukken."

Piek
Ondanks dat het hoogwater was voorspeld, was het voor de visvereniging geen optie om de vissen voor de piek uit de vijvers te halen. Flink: "600 tot 700 vissen, waar laat je die? Het is onmogelijk om alle vissen vanuit hier op zo'n korte termijn ergens anders onder te brengen."

'Overlevingsdrang'
Flink is ervan overtuigd dat de vissen het in de Maas zullen overleven. "Een vis heeft van nature al een behoorlijke overlevingsdrang. Karpers hebben de eigenschap om met het water mee te zwemmen en niet tegen de stroming in. Voor de vissen was het gelukkig zo dat het waterpeil hier langzaam zakte, waardoor zij via de bossen de Maas in konden zwemmen."

Crowdfundingsactie
De financiële klap voor de visvereniging is groot. Daarom is er een crowdfundingsactie opgestart. Het streefbedrag van de vereniging is 28.500 euro. "De vissen komen van een kweker. Dat is een jarenlang traject met onder meer het voeren van de dieren, dus dat wordt doorgerekend in de prijs. Dan praat je toch al snel over 200 euro per vis."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen