Overslaan en naar de inhoud gaan

Vissluis bij Grubbenvorst is eerste in Limburg

Geplaatst opdinsdag 15 december 2015 - 17:43

Dankzij een ondergrondse vissluis die 4,5 meter hoogteverschil overbrugt, kunnen vissen op termijn bij Grubbenvorst vanuit de Maas naar de Everlose Beek zwemmen.

Daardoor komen ze uiteindelijk terecht in natuurgebied Koelbroek dat Waterschap Peel & Maasvallei de komende tijd wil herstellen. Het hoogteverschil is voor de vissen te groot om op natuurlijke wijze te overbruggen.

Tweede in Nederland
De vissluis bij de Slottermolen in Grubbenvorst is volgens Waterschap Peel & Maasvallei het eerste exemplaar in de provincie Limburg en het tweede in Nederland. In 2013 werd bij de Berflobeek in Hengelo (Overijssel) de eerste vissluis aangelegd. De sluis creëert een lokstroom richting de vijver bij de molen. Via een buis zwemmen de vissen vervolgens omhoog.

Cultuurhistorie
Waterschap Peel & Maasvallei is in Grubbenvorst genoodzaakt voor een vissluis te kiezen omdat het gebied rondom de Slottermolen een hoge cultuurhistorische waarde heeft. Daardoor is het onmogelijk de vaker gebruikte vistrap aan te leggen. Om 4,5 meter te overbruggen, zou een vistrap nodig zijn die veel ruimte in beslag neemt.

5.4 miljoen
De aanleg van de vissluis maakt deel uit van het herstel van de Everlose Beek die van Beringe naar Grubbenvorst loopt. Het totale project kost 5.4 miljoen euro. Dit geld komt van Waterschap Peel & Maasvallei, Rijkswaterstaat, provincie Limburg en de gemeente Venlo. Woensdag start het project.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

stock Maas (bij Arcen in de buurt)
Amerikaanse militairen oefenen deze maand op de Maas
Drie locaties optie voor station in Grubbenvorst
Poolse spaarpottendief liet bloedsporen achter bij inbraken
Bouw zandverwerkingsinstallatie Grubbenvorst mag doorgaan
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen