Overslaan en naar de inhoud gaan

Visite weer welkom in zorgcentra Horst en Landgraaf

Geplaatst opdonderdag 7 mei 2020 - 18:31

Zorginstellingen Hof te Berkel in Horst en De Dormig in Landgraaf zijn de eerste twee zorgcentra in Limburg waar de bezoekregels worden versoepeld.

Maandag mogen 25 zorginstellingen in Nederland als eerste hun deuren weer beperkt openen voor bezoek, zo werd dinsdagavond aangekondigd door premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. In iedere GGD-regio is één verzorgingstehuis aangewezen.

Merg en been
Bij Hof te Berkel in Horst, onderdeel van De Zorggroep, is er blijdschap over het besluit. Zowel bij de bewoners als het personeel. "Het ging echt door merg en been, dat bewoners hun familie niet konden zien", zegt Nikit Rempkens van De Zorggroep. "Om weer open te kunnen voor bezoek was ook toestemming nodig van alle bestuurs- en adviesorganen van patiënten, personeel, noem maar op. Die zijn allemaal meteen akkoord gegaan."

Bliksembezoek
Directeur Jack Jansen van de MeanderGroep, waar De Dormig in Landgraaf onder valt, legt uit dat bezoekers niet ellenlang op de thee kunnen komen. Er is drie kwartier voor een bezoek. "Bezoekers komen elkaar niet tegen. We werken met een strak schema. Om dit in goede banen te leiden, zetten we ondersteunend personeel in vanuit het hoofdkantoor. Na twee weken evalueren we hoe het gegaan is. Mocht de bezoekregeling in de praktijk goed werken, dan is het de bedoeling dat per 25 mei in meer verpleeghuislocaties beperkt bezoek kan plaatsvinden."

Geen besmettingen
Zowel in Hof te Berkel als De Dormig is niemand besmet geraakt met het coronavirus. Dat was een van de voorwaarden om visite weer mondjesmaat toe te laten. Ook worden eisen gesteld aan de bezetting, de hygiëne en de beschermingsmiddelen die beschikbaar zijn. Uiteraard geldt ook de anderhalve meter afstand die bewoners moeten houden van hun bezoek. "De complete lijst met richtlijnen waaraan we moeten voldoen, komt morgen. Maar we zijn al een heel eind met de voorbereidingen", zegt Rempkens.

Boerenverstand
Jansen is niet bang dat een verruiming van de bezoekregeling leidt tot een eerste besmetting in zijn verpleeghuis. "Tot nu toe hebben we het virus buiten de deur weten te houden. En als iedereen zijn gezonde boerenverstand gebruikt, blijft dat zo. Als je je ziek voelt, moet je simpelweg niet komen. Dat is een te groot risico voor de bewoners. Dat wil je je geliefde die je opzoekt niet aandoen."

Gedrag
MeanderGroep zag een gedragsverandering bij mensen met dementie: ze werden rustiger toen er geen bezoek meer kwam. Het verpleeghuis is naar de universiteit van Maastricht met de vraag om een onderzoek te doen naar de effecten op ouderen met dementie.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen