Overslaan en naar de inhoud gaan

Virusvariant in Geleen baart Maaslandregio zorgen

Geplaatst opwoensdag 13 januari 2021 - 13:15

Nu de Britse variant van het coronavirus is opgedoken in Geleen, nemen de zorgen over die virusvariant toe in de Belgische Maaslandregio.

"De vraag is niet óf de Britse variant de grens oversteekt, maar wanneer", zegt burgemeester Jo Brouns van Kinrooi die sinds 2019 ook Vlaams parlementslid is. De Britse coronavariant is bij drie Geleners vastgesteld.

Lees ook: Drie Limburgers besmet met Britse variant coronavirus

Mankracht
Brouns wil dat de scholen in de Maaslandregio, van Kinrooi (bij Stramproy) tot Lanaken (bij Maastricht), op korte termijn over voldoende mankracht beschikken om coronasneltesten af te kunnen nemen. Hij heeft daar vragen over gesteld aan de Vlaamse onderwijsminister Ben Weyts.

Op voorbereid zijn
"De sneltesten voor scholen zijn er, maar met de Britse variant die aan de deur klopt is het belangrijk dat we razendsnel hele scholen kunnen testen, zodra dat virus er blijkt rond te waren. Dat vergt capaciteit." Omdat duizenden Nederlandse kinderen hun onderwijs in de Maaslandregio volgen, kan Brouns zich goed voorstellen dat de Britse virusvariant via die weg de regio bereikt. "Daar moeten we dus op voorbereid zijn." Om vervolgens de verspreiding van de Britse variant tegen te gaan, wil Brouns in een snel tempo op scholen kunnen testen.

1 voor 12
Wat de burgervader betreft is het 1 voor 12. "Je voelt de virusdruk hier aan de grens." Het sluiten van de grens met Nederland is wat hem betreft geen optie. "We zijn één Limburg, dat heb ik tijdens deze coronacrisis wel geleerd. Het laatste wat ik wil, is dat de grenzen dicht gaan. Ook al zijn er virologen die daar op dit moment wel voor pleiten." Brouns roept op om contacten tot een minimum te beperken en alleen voor noodzakelijk verkeer de grens over te steken. "Zoals werk en school, bijvoorbeeld."

Blij mee
Kinderen in de leeftijd van 4 tot 14 jaar krijgen nog fysiek onderwijs in het schoolgebouw, vertelt Brouns. In de leeftijd van 15 tot 18 jaar combineren scholieren online onderwijs met fysieke lessen. "De ene week online, de andere week op school." Alleen al in Maaseik zitten 1250 Nederlandse jongeren op school, weet Brouns. "En in het gehele Maasland werken ook nog zo’n 8000 Nederlanders", voegt hij toe. "Let wel: ik ben daar heel blij mee, maar we moeten goed voorbereid zijn op een eventuele uitbraak van de Britse virusvariant."

Wat het niet noodzakelijke grensverkeer betreft is Brouns tevreden. "Ik het gevoel dat men zich daar goed aan houdt." Hij baseert dat gevoel op een bezorgd telefoontje van een drankenhandelaar in Molenbeersel. "Die vertelde me amper nog Nederlandse klanten te zien."

EenVandaag nam dinsdag een kijkje op een school in Maaseik:

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen