Overslaan en naar de inhoud gaan

Virtuele Molly gaat medicijnen voorschrijven

Geplaatst opvrijdag 2 november 2018 - 10:57

Het academisch ziekenhuis in Maastricht gaat een app ontwikkelen met een virtuele verpleegkundige die zelf medicatie voorschrijft en medisch advies geeft aan patiënten met hartfalen.

Een eenvoudigere versie van de app bestaat al.

Monitoring en informatie
Virtuele verpleegkundige Molly houdt patiënten nu al in de gaten en geeft ze medische informatie. Op afstand kijkt een echte verpleegkundige over de schouder van Molly mee.

Zelfstandig beslissen
In de toekomst gaat Molly ook diagnoses stellen, medicatie voorschrijven en behandeladvies geven. Het ziekenhuis krijgt 4,5 miljoen euro subsidie om de applicatie te ontwikkelen met hulp van een aantal internationale partners. Over 3,5 jaar moet de app gebruiksklaar zijn

Toenemende zorgvraag
Volgens hoogleraar cardiologie Hans-Peter Brunner-La Rocca kan de app helpen om de toenemende zorgvraag en dito kosten het hoofd te bieden. "Als we op deze weg doorgaan, kunnen we in de toekomst niet meer de kwaliteit van zorg bieden die mensen van zorgverleners verwachten", aldus Brunner-La Rocca.

Voorwaarden
Er zijn wel nog wat vragen die beantwoord moeten worden. Zo is nu nog onduidelijk wie verantwoordelijk is als er iets misgaat met adviezen en inschattingen van Molly. Als de app ingezet wordt in de praktijk, moeten alle beslissingen van Molly 100 procent verantwoord zijn. In geval van twijfel, worden patiënten alsnog doorverwezen naar een zorgverlener.

Verder moet de app toegankelijk en begrijpelijk zijn voor iedereen, los van hun opleidingsniveau.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen