Overslaan en naar de inhoud gaan

Virtuele Molly gaat medicijnen voorschrijven

Geplaatst opvrijdag 2 november 2018 - 10:57

Het academisch ziekenhuis in Maastricht gaat een app ontwikkelen met een virtuele verpleegkundige die zelf medicatie voorschrijft en medisch advies geeft aan patiënten met hartfalen.

Een eenvoudigere versie van de app bestaat al.

Monitoring en informatie
Virtuele verpleegkundige Molly houdt patiënten nu al in de gaten en geeft ze medische informatie. Op afstand kijkt een echte verpleegkundige over de schouder van Molly mee.

Zelfstandig beslissen
In de toekomst gaat Molly ook diagnoses stellen, medicatie voorschrijven en behandeladvies geven. Het ziekenhuis krijgt 4,5 miljoen euro subsidie om de applicatie te ontwikkelen met hulp van een aantal internationale partners. Over 3,5 jaar moet de app gebruiksklaar zijn

Toenemende zorgvraag
Volgens hoogleraar cardiologie Hans-Peter Brunner-La Rocca kan de app helpen om de toenemende zorgvraag en dito kosten het hoofd te bieden. "Als we op deze weg doorgaan, kunnen we in de toekomst niet meer de kwaliteit van zorg bieden die mensen van zorgverleners verwachten", aldus Brunner-La Rocca.

Voorwaarden
Er zijn wel nog wat vragen die beantwoord moeten worden. Zo is nu nog onduidelijk wie verantwoordelijk is als er iets misgaat met adviezen en inschattingen van Molly. Als de app ingezet wordt in de praktijk, moeten alle beslissingen van Molly 100 procent verantwoord zijn. In geval van twijfel, worden patiënten alsnog doorverwezen naar een zorgverlener.

Verder moet de app toegankelijk en begrijpelijk zijn voor iedereen, los van hun opleidingsniveau.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen