Overslaan en naar de inhoud gaan

Virtuele Molly gaat medicijnen voorschrijven

Geplaatst opvrijdag 2 november 2018 - 10:57

Het academisch ziekenhuis in Maastricht gaat een app ontwikkelen met een virtuele verpleegkundige die zelf medicatie voorschrijft en medisch advies geeft aan patiënten met hartfalen.

Een eenvoudigere versie van de app bestaat al.

Monitoring en informatie
Virtuele verpleegkundige Molly houdt patiënten nu al in de gaten en geeft ze medische informatie. Op afstand kijkt een echte verpleegkundige over de schouder van Molly mee.

Zelfstandig beslissen
In de toekomst gaat Molly ook diagnoses stellen, medicatie voorschrijven en behandeladvies geven. Het ziekenhuis krijgt 4,5 miljoen euro subsidie om de applicatie te ontwikkelen met hulp van een aantal internationale partners. Over 3,5 jaar moet de app gebruiksklaar zijn

Toenemende zorgvraag
Volgens hoogleraar cardiologie Hans-Peter Brunner-La Rocca kan de app helpen om de toenemende zorgvraag en dito kosten het hoofd te bieden. "Als we op deze weg doorgaan, kunnen we in de toekomst niet meer de kwaliteit van zorg bieden die mensen van zorgverleners verwachten", aldus Brunner-La Rocca.

Voorwaarden
Er zijn wel nog wat vragen die beantwoord moeten worden. Zo is nu nog onduidelijk wie verantwoordelijk is als er iets misgaat met adviezen en inschattingen van Molly. Als de app ingezet wordt in de praktijk, moeten alle beslissingen van Molly 100 procent verantwoord zijn. In geval van twijfel, worden patiënten alsnog doorverwezen naar een zorgverlener.

Verder moet de app toegankelijk en begrijpelijk zijn voor iedereen, los van hun opleidingsniveau.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen