Overslaan en naar de inhoud gaan

Virtuele Molly gaat medicijnen voorschrijven

Geplaatst opvrijdag 2 november 2018 - 10:57

Het academisch ziekenhuis in Maastricht gaat een app ontwikkelen met een virtuele verpleegkundige die zelf medicatie voorschrijft en medisch advies geeft aan patiënten met hartfalen.

Een eenvoudigere versie van de app bestaat al.

Monitoring en informatie
Virtuele verpleegkundige Molly houdt patiënten nu al in de gaten en geeft ze medische informatie. Op afstand kijkt een echte verpleegkundige over de schouder van Molly mee.

Zelfstandig beslissen
In de toekomst gaat Molly ook diagnoses stellen, medicatie voorschrijven en behandeladvies geven. Het ziekenhuis krijgt 4,5 miljoen euro subsidie om de applicatie te ontwikkelen met hulp van een aantal internationale partners. Over 3,5 jaar moet de app gebruiksklaar zijn

Toenemende zorgvraag
Volgens hoogleraar cardiologie Hans-Peter Brunner-La Rocca kan de app helpen om de toenemende zorgvraag en dito kosten het hoofd te bieden. "Als we op deze weg doorgaan, kunnen we in de toekomst niet meer de kwaliteit van zorg bieden die mensen van zorgverleners verwachten", aldus Brunner-La Rocca.

Voorwaarden
Er zijn wel nog wat vragen die beantwoord moeten worden. Zo is nu nog onduidelijk wie verantwoordelijk is als er iets misgaat met adviezen en inschattingen van Molly. Als de app ingezet wordt in de praktijk, moeten alle beslissingen van Molly 100 procent verantwoord zijn. In geval van twijfel, worden patiënten alsnog doorverwezen naar een zorgverlener.

Verder moet de app toegankelijk en begrijpelijk zijn voor iedereen, los van hun opleidingsniveau.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen