Overslaan en naar de inhoud gaan

Virtual reality brengt Romeinse wachttoren tot leven

Geplaatst opdinsdag 7 mei 2019 - 19:32

Met een speciale VR-bril is het nu mogelijk om de Romeinse wachttoren Goudsberg in Valkenburg te beklimmen.

Hoe zag Zuid-Limburg eruit in de tijd dat Romeinen gebruikmaakten van de Via Belgica. Met die vraag zijn ontwerpers van een nieuwe vitual reality-toepassing aan de slag gegaan. Een aantal beeldbepalende plekken uit die tijd herleven met de VR-techniek.

Toren beklimmen
Met de VR-bril kan vanaf dinsdag de Romeinse wachttoren worden beklommen. Vanaf de top van de toren heb je een virtueel uitzicht over het Geuldal in de tijd van de Romeinen. De wachttoren en de Villa Onderste Herkenberg in Meerssen zijn de eerste twee plekken die beleefbaar zijn gemaakt met de nieuwe techniek. In de loop van het jaar komt de Sint Servaasbrug er als derde locatie bij.

Via Belgica
De Romeinse Via Belgica was ooit een belangrijke verbindingsweg tussen Boulogne-sur-mer en Keulen. De weg liep dwars door Zuid-Limburg, maar de precieze locatie is onbekend. De Romeinse geschiedenis heeft wel zijn sporen achtergelaten in Limburg. Letterlijk in de vorm van gebruiksvoorwerpen die ook nu nog met regelmaat opduiken bij archeologische opgravingen, maar ook in bijvoorbeeld de vorm van het landschap.

Reëel beeld
De VR-toepassing is gemaakt op basis van de archeologische vondsten, onderzoeken en oude tekeningen. Ze moeten een reëel beeld geven van hoe het leven en het landschap er destijds uitzagen. Iedereen kan de virtual reality-toepassing zelf bekijken op zijn telefoon op de website van Via Belgica. Op verschillende plekken zoals in het Museum Valkenburg kan ook gebruik worden gemaakt van een speciale bril.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen