Overslaan en naar de inhoud gaan

Viroloog: 'Tweede coronagolf nekt 11devande11de'

Geplaatst opdinsdag 12 mei 2020 - 20:30

De opening van het carnavalsseizoen op 11 november zal dit jaar niet doorgaan. Dat voorspelt Marion Koopmans, hoogleraar virologie en lid van het Outbreak Management Team en wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Koopmans waarschuwt voor een nieuwe opleving van het coronavirus als het griepseizoen start in het najaar: een zogenaamde tweede golf.

'1,5 meter werkt niet bij 11devande11de'
"De11devande11de is echt wel een groot evenement en de anderhalve meter afstand tussen elkaar werkt daar niet. Anders is de schwung er een beetje vanaf", zei Marion Koopmans in het L1-programma AvondGasten: Corona in Limburg.

"Ik ben een beetje de brenger van het slechte nieuws. Vaccins zijn nu wel in ontwikkeling en de Europese commissie heeft 8 miljard ingezameld om productiecapaciteit voor het vaccin op te zetten. Dat is bedoeld om het proces te versnellen. Maar de11devande11de is wel heel snel, dat redden we niet."

Video: L1

Viroloog studeerde in Venlo
Koopmans kent de carnavalstraditie van haar jeugdjaren in Steyl. Ze studeerde aan het Marianumcollege in Venlo, waarna ze ging studeren in Utrecht. Daardoor ontging het haar ook niet dat in 'haar' Steyl het traditionele Kaetelgerich dit jaar werd afgelast in verband met corona.

"Als de tweede golf er komt, en het valt in de winterperiode, dan wordt het lastig. Geen van allen kunnen we in de toekomst kijken. Maar mensen die met deze gegevens rekenen en met modellen voorspellen hoe het gaat, houden rekening met een tweede golf. Tot we een vaccin of medicijn hebben, zullen we voorzichtig moeten zijn."

Zomer lijkt voordeel
Zonlicht en warmte lijken een positieve invloed te hebben op de verspreiding van het virus, zo zegt Koopmans. "Er is een studie die dat verband lijkt aan te tonen. We verwachten dat het virus in de zomer minder wordt. Ook omdat de verspreiding via druppels verloopt. Als je buiten bent en het is droog, dan is de kans op verspreiding kleiner", zegt de viroloog.

Bij andere winterverkoudheidsvirussen is dat ook te zien, zegt ze. Het coronavirus zal daartoe gaan behoren volgens haar. "Dus het zou me niet verbazen als we de komende maanden een daling zullen zien maar in het najaar een toename, net als de echte verkoudheidsvirussen."

Nieuwe stad voor de11devande11de
Evenementen-organisator Rob Knubben verhuist komend jaar met het de11devande11de-evenement naar een nieuwe stad. De oorzaak is dat Maastricht de opening van het carnavalsseizoen niet langer op het Vrijthof wil plaatsen. "We zijn nu met de nieuwe gemeente in overleg over het moment van bekendmaking. Maar het zou heel goed kunnen dat we direct bekendmaken dat de11devande11de naar 2021 gaat."

Knubben wil nog niet bevestigen om welke stad het gaat, wel dat de opening naar Midden-Limburg verhuist. "Maar het is wel belangrijk dat de overheid zich realiseert dat een hele sector in de problemen komt. Achter ons hangt een hele keten die ook meegesleurd gaat worden. Er komt niks binnen, er is geen perspectief."

LVK zonder publiek
Cultuurredacteur Tom Doesborg van L1 verwacht dat de coronamaatregelen een normale carnaval onmogelijk maken. Hoewel veel evenementen noodgedwongen afgelast gaan worden, maakt de organisatie van het LVK plannen om de liedjeswedstrijd toch door te laten gaan, zo bleek in de podcast Toesj. Er zijn volgens Doesborg al 12 liedjes binnen voor dit jaar.

Een LVK zonder publiek behoort tot de oplossingen. "Zo is het ooit begonnen. Je kunt altijd liedjes maken en die jureren. Stel je een open plein in Limburg voor en dan de finale, sereen en zonder publiek. Dat kan ook prachtig zijn."

Marion Koopmans sluit zich aan bij die creatieve suggestie. "We zullen een manier moeten vinden om hiermee om te gaan. Het is echt iets wat we met z'n allen zullen moeten doen. En dat met elkaar vormgeven."

Kijk hier AvondGasten: Corona in Limburg terug.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen