Overslaan en naar de inhoud gaan

Villa op bijzondere locatie: tussen A2 en landingsbaan MAA

Geplaatst opzaterdag 26 september 2020 - 14:01

Hoeve de Geuldertoren ligt op een paar meter van de A2 en heeft de start- en landingsbaan van Maastricht Aachen Airport in de achtertuin. Ondanks het lawaai van de snelweg en de landende en stijgende vliegtuigen, wonen de bewoners er graag.

L1-verslaggever Jos van den Broek zocht de bewoners van Hoeve de Geuldertoren op voor zijn documentaire over 75 jaar luchthaven.

Lawaai
Het is een prachtige villa met een grote tuin waarin tientallen ruim honderd jaar oude bomen staan. "Mijn opa heeft de hoeve gekocht aan het einde van de Tweede Wereldoorlog", zegt Gaby Henneskens wiens ouders er nog steeds wonen. "Hij had veel schapen en moest verhuizen naar een plek met veel gras. Dit was hier toen een open ruimte op een plateau." De afgelopen 75 jaar is de plek ingrijpend veranderd. "Mijn ouders wonen tussen de landingsbaan en de A2. In de voortuin ligt de snelweg en op 200 meter van de achtertuin ligt de start- en landingsbaan van de luchthaven."

Voor veel mensen is het een nachtmerrie om op deze locatie te wonen, maar Henneskens heeft er weinig last van. "De snelweg maakt de hele dag geluid", zegt hij. "De luchthaven maar een paar minuutjes per dag. Dat is niet noemenswaardig."

In de documentaire komen verschillende mensen aan het woord die vertellen over de geschiedenis van de luchthaven of bijzondere verhalen hebben over Maastricht Aachen Airport.

Dodelijke crash
In de documentaire over de geschiedenis van de luchthaven komen nog veel meer sprekers aan het woord. Voor- en tegenstanders, maar ook mensen die persoonlijke verhalen vertellen. Zoals de dochter van een inzittende van een vliegtuig dat in 1959 neerstortte op de luchthaven. Haar vader kwam bij de crash om het leven.

De documentaire 75 jaar Maastricht Aachen Airport wordt zaterdag uitgezonden op L1 TV om 14:00 uur en 15:30 uur.

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen