Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijftien bevers op drie plekken door Waterschap afgeschoten

Geplaatst opdinsdag 24 april 2018 - 10:00

Het Waterschap Limburg heeft sinds het begin van dit jaar in totaal vijftien bevers afgeschoten. Dat gebeurde op drie verschillende plekken.

In een verklaring geeft het Waterschap Limburg aan nu te stoppen met het doden van de dieren, omdat er jonge bevers geboren zijn.

Vier en drie
In de Oostrumse beek bij Oostrum werden vier bevers afgeschoten. In de Neerpeelbeek bij Nederweert werden drie bevers gedood. Beverdammen zorgden daar voor een verhoogd waterpeil, waardoor boeren met natte akkers en dus schade te maken kregen.

Obbicht
Bij de Kingbeek ten zuiden van Obbicht legden de meeste bevers het loodje: acht stuks. Aanleiding was de, door toedoen van de bevers, verstoorde watertoevoer naar Kasteel Obbicht. Naast het afschieten van de dieren heeft het waterschap daar de dammen en burcht van de bevers ontmanteld.

Lees ook: Waterschap schoot onder meer bij Obbicht bevers af

Veiligheid
In januari werd bekend dat er bevers werden afgeschoten, maar het Waterschap Limburg weigerde toen de plekken openbaar te maken. De bevers werden afgeschoten omdat ze veel schade veroorzaakten. Ook kwam op sommige plekken de (hoogwater)veiligheid in gevaar.

Tijdelijke oplossing
Het waterschap ziet het doden van de knaagdieren als een tijdelijke oplossing, omdat de kans groot is dat zich binnen afzienbare tijd nieuwe bevers in de gebieden vestigen. Wanneer dat opnieuw overlast oplevert, gaan ze bekijken of er opnieuw ingegrepen moet worden.

Groot-Brittanië
Bovendien wil Groot-Brittanië drie beverfamilies overnemen en daar werkt het waterschap, naar eigen zeggen, graag aan mee. Het is de bedoeling dat in het najaar de eerste beverfamilie het Kanaal oversteekt. Wel moeten ARK Natuurontwikkeling en de Provincie Limburg hiervoor nog het nodige papierwerk in orde maken.

Je kan weer stemmen voor de L1mbo Top 100. Vul het stemformulier in.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen