Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijfde overname Roda JC binnen vijf jaar dient zich aan

Geplaatst opwoensdag 20 mei 2020 - 11:49

Roda JC komt woensdag met belangrijk nieuws over de toekomst van de club. Mogelijk wordt dan bekend welke partijen gaan instappen om de club in de juiste richting te stuwen. Komt er een vijfde (bijna-)overname in vijf jaar?

Het is 25 november 2015 wanneer Roda JC in handen komt van miljonair Frits Schrouff, die met zijn handel in Oosterse producten een fortuin heeft vergaard. Een overname 'van onschatbare waarde', zo zegt toenmalig directeur Wim Collard. Het is de bedoeling dat Schrouff als tussenpaus ervoor zorgt dat Roda kan gaan bouwen aan een gezonde toekomst en dat hij op termijn afgelost wordt door een andere investeerder.

Korotaev
Op het veld zet Roda alle zeilen bij om in de Eredivisie te blijven. In het begin van 2017 krijgt technisch manager Ton Caanen een voor Roda-begrippen enorme zak geld waarmee hij in enkele dagen acht spelers naar het Parkstad Limburg Stadion haalt. De bron: de Zwitsers-Russische bankier en voormalig schoonspringer Aleksei Korotaev. Hij neemt een deel van de aandelen van Schrouff in de club over.

Lees ook: Roda wil binnen vijf jaar Champions League spelen

In een persconferentie wordt een beeld geschetst hoe Roda van Eredivisie-kelderklant moet groeien naar een ploeg die meedoet in de Champions League. Drie maanden later krijgt dat masterplan een enorme deuk. Korotaev blijkt al een tijdje in de cel te zitten in Dubai, omdat hij een ongedekte cheque zou hebben uitgeschreven. Roda was daar niet van op de hoogte en dus wordt de overname voorlopig stopgezet. Korotaev lijkt onschuldig, maar tot op de dag van vandaag staat er nog geen punt achter het juridisch proces.

G6
En dus staat Schrouff er voorlopig weer alleen voor als aandeelhouder. De directeuren Janssen en Caanen worden aan de kant gezet, Collard blijft zitten. Duidelijk is dat Schrouff van zijn aandelen af wil. Flirts met de ondernemers Salar Azimi en Bart Verhaeghe lopen op niets uit en dus wordt in de zomer van 2018 een andere oplossing gevonden. Zes Limburgse zakenlieden nemen de aandelen van Schrouff niet over, maar gaan deze wel beheren. De 'G6' neemt het voortouw in de bezuinigingen bij de inmiddels gedegradeerde club. Korotaev verwerft op zijn beurt twintig procent van de aandelen, een percentage dat laag genoeg is om een KNVB-screening te voorkomen.

Aleksei Korotaev
Foto: L1

Harm van Veldhoven lost medio 2018 Collard af als kapitein van een organisatie waar fors in gesneden is. Of er nog op Korotaev als geldschieter gerekend kan worden blijft onzeker, hij mag Dubai niet uit. Er blijken nog steeds gegadigden te zijn om (een deel van) de club op te kopen. Cryptocurrencybedrijf Lebereum en de Rus Mikhail Ponomarev worden met de club in verband gebracht, maar wéér leidt het tot niets. Voetballend ploetert Roda op het tweede niveau, in de burelen krijgt Van Veldhoven steun van Karel Boeckaert. Het ziet er allemaal verre van rooskleurig uit voor de Koempels en dus buigt de Kerkraadse politiek zich maar eens over een reservepotje voor een eventueel faillissement.

De la Vega
In mei 2019 heeft Roda op korte termijn negen ton nodig om te overleven. De Roda-aanhang begint geld in te zamelen, de MVV-aanhang levert een bijdrage door negen tonnen voor het Roda-stadion te parkeren. De Roda-aandeelhouders komen op het laatste moment met een oplossing op de proppen. Die oplossing heet Mauricio Garcia de la Vega. Het is de bedoeling dat de Mexicaan de aandelen van Schrouff overneemt. Hij zou dan 80 procent in handen krijgen, twintig procent blijft bij Korotaev. De Limburgse ondernemers verdwijnen weer naar de achtergrond.

Het Spaanstalig Twitter-account is amper gevuld wanneer blijkt dat de halsoverkop binnengehaalde De la Vega achtervolgd wordt door zijn eigen reputatie. Hij is verwikkeld in een waslijst aan rechtszaken en blijkt er een twijfelachtige betalingsmoraal op na te houden. Die lijn lijkt hij bij Roda door te trekken en binnen no-time is het spel op de wagen: een wagen waar directeur Van Veldhoven snel van af is gesprongen. Het overgebleven clubpersoneel is de Mexicaan ook snel beu en datzelfde geldt voor de supporters, die bang zijn dat de club door De la Vega helemaal naar de knoppen wordt geholpen.

Lees ook: De la Vega verdreven: 'Gitzwarte bladzijde in Roda-historie'

De la Vega wordt tijdens een thuiswedstrijd uit het Parkstad Limburg Stadion verdreven en dan weet iedereen dat het huwelijk tussen club en 'investeerder' alweer voorbij is voordat het goed en wel beklonken was. Want op het moment dat de KNVB-screening nog voltooid moet worden, komen de betrokkenen overeen om uit elkaar te gaan. Een week na het incident is De la Vega definitief weg en ligt Roda's lot - wederom - in handen van Schrouff.

Hogenelst
Een nieuwe week van de waarheid volgt. Roland Hogenelst wordt niet de nieuwe eigenaar, Wouter Vandenhaute ook niet en dan plots blijkt horecaondernemer Hogenelst toch in te stappen, samen met ICT-miljonair Stijn Koster en enkele kleinere ondernemers. Zij redden de licentie van de club door op het allerlaatste moment voor een sluitende begroting te zorgen. Ook bezitten zij vanaf dat moment de Roda-aandelen in de stichting FS United. Directiefuncties in de club moeten intussen formeel ingevuld worden en die verantwoordelijkheid nemen achtereenvolgens Hessel Meijer, Herman Huirne en Karel Boeckaert.

Hogenelst en Koster pompen de afgelopen maanden samen miljoenen euro's in de noodlijdende Koempelclub, maar interne strubbelingen en de coronacrisis zorgen ervoor dat Hogenelst vorige maand uit de club stapt. Daarnaast wordt duidelijk dat Korotaev zijn aandelen inlevert. En dus is het de vraag wie het gat dat Hogenelst en Korotaev achterlaten, nu samen met Koster gaan opvullen.

Lees ook: Huwelijk Korotaev en Roda JC ten einde

Volgende schakel
Dat lijken twee partijen te worden. Enerzijds is er de in Parkstad opgegroeide Roger Hodenius, die als oprichter van Flow Traders zijn vermogen verdiend heeft. Daarnaast zou er ook een rol zijn voor Mercurius, de beleggingsmaatschappij van wijlen Henk Stienstra. Met zijn vastgoedmaatschappij was Stienstra jarenlang al een belangrijke geldschieter voor Roda JC. Vormen zij de volgende schakel in de ketting van Roda-overnames? Het is de verwachting dat de club daar woensdag over naar buiten treedt.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen