Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijfde generatie neemt Alfa over, pa Meens opgelucht

Geplaatst opdinsdag 16 februari 2021 - 6:02

Bierbrouwer Harry Meens geeft het stokje door aan zijn kinderen die de traditie van Alfa Brouwerij als familiebedrijf voortzetten.

Na veertig jaar aan het roer te hebben gestaan van de Alfa brouwerij in Schinnen gaat Harry Meens het wat rustiger aan doen. Dochter Michelle (25) en zoon Martijn (23) weten het inmiddels zeker: zij nemen het stokje over. En wellicht doet de jongste, Charlotte van 19, ook mee. Daarmee is de vijfde generatie aan zet in Schinnen, of misschien beter Thull.

"Opluchting", zegt Harry Meens als hem gevraagd wordt wat hij voelt bij het aantreden van een nieuwe generatie. "Ik heb het veertig jaar gedaan en met alle liefde en plezier maar het slokt je wel helemaal op. Ietsje minder mag wel even."

Video: L1

Familiegeschiedenis
Dochter Michelle hoort het met een glimlach aan. Zelf stond voor haar lange tijd allerminst vast dat ze in het bedrijf van de familie zou stappen. Maar na een reis door Aziƫ kwam ze terug en ontdekte ze eigenlijk de eigen roots. "Het archief van de brouwerij en familie moest gedigitaliseerd worden en die klus heb ik toen opgepakt. Zo kwam ik nog meer in aanraking met de geschiedenis van mijn familie en deze brouwerrij. En toen kon ik niet anders dan erin stappen. Het is echt een mooie, traditierijke brouwerij."

Ook broer Martijn is er al ingestapt. Hij houdt zich vooral bezig met het brouwen zelf. En de 19-jarige Charlotte heeft zich momenteel onder meer op de webwinkel gestort. Zij weet het nog niet helemaal zeker, maar het zou zomaar kunnen dat ook zij toetreedt tot de nieuwe directie van de Alfa brouwerij.

'Geen limonade'
Michelle moet een koers gaan bedenken voor de toekomst. Voorlopig wil ze dichtbij de tradities blijven. Hoewel er bijvoorbeeld steeds meer alcoholvrij bier wordt gedronken, gaat Michelle daar niet in mee. "We zijn een bierbrouwer en we maken geen limonade", zegt ze vastbesloten. Pa staat er naast en knikt goedkeurend, hij heeft ook niet toegegeven aan de groei van alcoholvrij.

Coronacrisis
De coronacrisis maakt het geen makkelijke start voor de jongste generatie. "Ik ben best wel blij dat m'n vader nog meedraait, je leert veel van hem. Ook hoe je door zo'n crisis komt. Dat is fijn. Dan merk je ook wel dat we een familiebedrijf zijn dat stevig staat. Wij komen hier wel doorheen, belangrijk is dat ook onze afnemers in de horeca het redden."

Harry heeft daar vertrouwen in. "Wij hebben als bedrijf best wat vet op de botten. Daarom willen we onze afnemers de fusten voor een goedkope prijs aanbieden zodat ze in de eerste maanden er wat extra's aan overhouden als ze weer open mogen. We hebben ook een verplichting naar de gemeenschap. Bij de bron hier voor de brouwerij hebben we een pleintje laten aanleggen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Hopelijk straks ook weer met een glas bier."

Jubileumfeest
In 2020 bestond de brouwerij 150 jaar, er had een groot feest moeten plaatsvinden." Maar dat gaat er alsnog komen", zegt Harry. "En dan draag ik het stokje symbolisch over." Zijn kinderen knikken instemmend en ze proosten samen nog maar eens op de wisseling van de wacht.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen