Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen voor Verstappen, twee maanden voor de F1-start

Geplaatst opwoensdag 27 januari 2021 - 7:01

Als alles volgens plan verloopt, begint Max Verstappen over twee maanden aan het Formule 1-seizoen 2021. Uiteraard met de hoop dit jaar te kunnen strijden om de wereldtitel, maar niets is zeker in de F1-wereld.

De Limburger doet alles wat binnen zijn bereik ligt om goed te presteren, maar er zijn ook veel zaken waar hij geen invloed op heeft. In dat kader stellen we de volgende vijf belangrijke vragen voor Verstappen in de aanloop naar het nieuwe seizoen:

1. Hoe gaat de racekalender uitzien?
Twee maanden voor het seizoen begonnen is, is de derde variant op de F1-kalender een feit. Korte samenvatting van de wijzigingen tot dusver: geen seizoensopener maar een race in november in Australië, Vietnam is van het schema verdwenen, er wordt nog naar een datum gezocht voor China, Bahrein is gebombardeerd tot openingsrace, Imola is in tweede instantie tóch weer toegevoegd, de toevoeging van Portugal lijkt een kwestie van tijd en ondertussen staan de geplande races op stratencircuits in Monaco, Azerbeidzjan en Singapore tegen beter weten in nog wél op de kalender. Bent u er nog?

Een ding is zeker wat betreft de kalender: de laatste wijziging is er nog niet geweest. En dat is ook wel begrijpelijk, want met zoveel gastlanden en zoveel verschillende coronasituaties én beperkingen is het op voorhand onmogelijk om het raceschema in beton te gieten. Verstappen weet dus nog niet helemaal wat hij kan verwachten, maar de Red Bull-kopman zal toch vooral hopen dat de opeenvolgende races op 29 augustus en 5 september doorgaan: de GP van België en de GP van Nederland. Aanwezig publiek lijkt wel een voorwaarde om op Zandvoort te gaan racen.

Max Verstappen Francorchamps 2019
Max Verstappen in de befaamde Eau Rouge-bocht op Spa-Francorchamps.
Foto: Orange Pictures

2. Geeft motorleverancier Honda ook vol gas?
Retoriek en sport zijn net zo met elkaar verbonden als André Rieu met zijn viool: ze zijn bijna met elkaar vergroeid. De Formule 1 is daar geen uitzondering op. De eerste motorleverancier die maanden vóór de eerste tests aangeeft dat de krachtbron minder is dan het seizoen ervoor, moet nog opstaan. En dus was het niet verrassend dat Honda onlangs aangaf dat de nieuwe motor 'nog beter zal presteren' dan de motor die in 2020 in de Red Bull lag. De Japanners willen meedoen om het kampioenschap. Maar wie wil dat niet?

Maar gaat de motorbouwer ook écht vol gas in 2021? Het is immers het laatste jaar dat er een krachtbron met een Honda-sticker in de auto van Verstappen ligt. Red Bull en Honda hebben wel overeenstemming bereikt om ook ná dit seizoen met Honda-motoren te blijven rijden, maar dat zal dan zeer waarschijnlijk onder een andere naam gaan gebeuren. Dat contract wordt met alle denkbare voorwaarden dichtgetimmerd, maar het maakt ook dat 2021 door Honda als verkapt overgangsjaar benaderd zou kunnen worden. Dat zou nadelig uitpakken voor Verstappen, die alleen bij volledige doorontwikkeling een rol van betekenis kan spelen aan de kop van de Formule 1.

3. Hoe goed is nieuwbakken teamgenoot Sergio Pérez?
Het materiaal is de ene helft van de combinatie die er uiteindelijk voor moet zorgen dat een Formule 1-coureur de eindstreep haalt. De andere helft bestaat uit de coureur. Bij Red Bull was dat vorig jaar naast Max Verstappen de Thai Alex Albon, maar diens positie bleek door tegenvallende prestaties onhoudbaar. De vraag wie het dan wel moest worden werd publiekelijk bediscussieerd, en uiteindelijk koos de teamleiding voor een Mexicaan met jarenlange Formule 1-ervaring die net één van zijn beste jaargangen achter de rug heeft: Sergio Pérez.

Sergio Pérez
Sergio Pérez, in 2021 teamgenoot van Max Verstappen.
Foto: Orange Pictures

Dat laat onverlet dat Pérez nog moet laten zien dat hij het ook bij een topteam kan bolwerken. Verstappen liet, buiten Daniel Ricciardo, statistisch geen spaan heel van al zijn voormalige teamgenoten, maar kan wel wat medestand gebruiken in de strijd om de WK-punten. Want waar de Limburger er regelmatig in slaagde punten af te snoepen van Mercedes, lukte dat Albon en Gasly de afgelopen jaren geen moment. En waar Mercedes met twee competitieve coureurs in races de kansen kon spreiden om Verstappen af te troeven, zou Red Bull die troefkaart ook graag met een tweede competitieve rijder in handen willen hebben. Aan Pérez de taak die verwachtingen in te lossen.

4. Stilstand is achteruitgang: wat doet de concurrentie?
Zelfs in het geval dat Pérez en Verstappen achter het stuur de goede dingen doen, is dat geen garantie dat Red Bull voor het eremetaal gaat strijden. Er rijdt immers ook nog een lading andere teams over het asfalt, en in de tweede helft van 2020 was te zien dat de verschillen tussen die teams steeds kleiner werden. Red Bull kroop dichter naar Mercedes toe, maar achter Red Bull klopten Renault, Racing Point en McLaren op de deur. Die equipes konden Verstappen nog niet écht bedreigen, maar de marge begon steeds verder te slinken.

Verstappen heeft in 2020 letterlijk en figuurlijk amper over de schouder hoeven te kijken, maar het is een zekerheidje dat de verschillen in 2021 eerder kleiner dan groter worden. Teams kruipen richting het eind van de ontwikkelingscyclus voordat in 2022 volgens nieuwe reglementen gebouwd wordt. Daarnaast bruist er nieuwe energie in het team van Aston Martin - tot dit jaar Racing Point - en zitten er grote namen in bolides die in de buurt van Red Bull willen komen: Daniel Ricciardo gaat voor McLaren rijden, Sebastian Vettel voor Aston Martin, Fernando Alonso keert terug bij het tot Alpine omgedoopte Renault-team en Carlos Sainz neemt in 2021 plaats in een Ferrari: een team dat een desastreus 2020 kende en het wel beter móét gaan doen.

5. (Wanneer) tekent Lewis Hamilton bij Mercedes?
De antwoorden op alle voorgaande vragen zijn zeker relevant en belangrijk, maar in de aanloop naar het nieuwe Formule 1-seizoen zijn de ogen toch vooral op één man gericht: Lewis Hamilton. Dat lijkt niets bijzonders, want Hamilton staat al jarenlang in de spotlights en voegde afgelopen zomer zijn zevende wereldtitel - een evenaring van het record van Michael Schumacher - aan zijn palmares toe. Maar dit jaar zweeft een niet onbelangrijk detail boven de Brit en de Formule 1: Hamilton heeft nog geen contract voor 2021 ondertekend. De onderhandelingen lopen al een tijdje, maar de Mercedes-leiding heeft moeite met de, wat hen betreft, exorbitante salariseisen van de coureur.

Max Verstappen Lewis Hamilton
Max Verstappen en Lewis Hamilton.
Foto: Red Bull Content Pool

Eerlijk is eerlijk: niemand gaat ervan uit dat het tot een #Hamiltexit komt. Dat zou voor beide partijen ridicuul zijn, want een van de beste coureurs ooit zit al jarenlang in een van de beste auto's ooit, en heeft nog één wereldtitel nodig om statistisch de állerbeste ooit te zijn. Al jaren slaagt niemand erin een Mercedes van een wereldtitel te houden, en er is geen aanleiding om te denken dat Verstappen daar in 2021 verandering in gaat brengen. Max slaagt er nog wel eens in Bottas pijn te doen, maar een fitte Hamilton in een normaal functionerende Mercedes blijkt een haast onklopbare combinatie. Het F1-seizoen 2021 zonder Hamilton? Het is niet voor te stellen. Daar zal Verstappen ook zo over denken.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen