Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Vijf vragen over mislukte bajes-uitbraak Roermond

Geplaatst opdonderdag 12 oktober 2017 - 14:58

De spectaculaire plannen om een gevangene te bevrijden uit de gevangenis in Roermond werden woensdag in de kiem gesmoord.

Hoe bijzonder was deze poging en wat doen gevangenissen om dit te voorkomen? Vijf vragen en antwoorden over de verijdelde helikopterkaping en ontsnapping van een topcrimineel.

Hoe bijzonder is een ontsnappingspoging per helikopter?
Een ontsnappingspoging per helikopter zou bijzonder zijn, maar het is zeker niet uniek. In het verleden waren er op meerdere plekken van dit soort pogingen. Sinds de jaren '90 is het echter niet meer voorgekomen.

Lees ook: Eerdere ontsnappingspogingen uit Limburgse bajes

Foto: Track '88

Hoe wapenen gevangenissen zich tegen dergelijke ontsnappingen?
Dit wordt gedaan door het nemen van allerlei zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen. In Roermond zijn bijvoorbeeld staalkabels gespannen over de luchtplaats. Die moeten het landen van een helikopter moeilijker maken.

Wanneer er bewegingen zijn boven een luchtplaats, dan is dit voor gevangenispersoneel meteen het teken voor 'einde luchtmoment'. Gedetineerden moeten dan direct naar binnen en terug hun cel in.

Had een ontsnapping met een helikopter kans van slagen?
Er loopt op dit moment nog een onderzoek van het Openbaar Ministerie en de politie. In dit onderzoek zal deze vraag zeker worden meegenomen. "Op de uitkomsten daarvan kunnen we niet vooruitlopen", zegt een woordvoerder van de gevangenis.

Welke maatregelen werden woensdag in Roermond genomen?
Gedetineerden die in Roermond op het moment van de dreiging op de luchtplaats waren, moesten woensdagmiddag direct terug naar hun cel. Omdat de politie op de hoogte was van de actie, konden die maatregelen tijdig worden genomen.

De gecrashte helikopter op de binnenplaats van De Geerhorst in Sittard.
Foto: Helispot.nl

Wordt de gedetineerde die de criminelen wilden bevrijden nu overgeplaatst?
Het ligt voor de hand dat de gevangene naar een strenger beveiligd complex wordt overgebracht, zoals de EBI in Vught. Officieel wordt daar echter niks over gezegd. "Over individuele gedetineerden kan ik in verband met het lopende onderzoek geen mededelingen doen", aldus de woordvoerder.

De advocaat van A., de man die bij de actie bevrijd zou worden, zegt dat zijn cliënt tot donderdagochtend nog gewoon in Roermond in de cel zat.

Dossier
Bekijk alle berichten over de verijdelde ontsnapping uit de gevangenis in Roermond in ons dossier.

L1 zendt komend weekend een documentaire uit over het leven in de gevangenis in Sittard. Bekijk hier een voorproefje.

Advertentie
Deel dit bericht via
Uit eigen keuken
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 
Uit eigen keuken
1Limburg De A2 tunnel
Uitgelicht
Stuur ons je foto’s van het A2-project

Het stadsbeeld rond de A2 in Maastricht is door de aanleg van de A2-tunnel ingrijpend veranderd. We zijn op zoek naar foto's van de A2 en het omliggende gebied in Maastricht vóór, tijdens en na het project.

Upload je foto's
1Limburg Verkiezingen 2018
Uitgelicht
Volg de gemeenteraadsverkiezingen op 1Limburg en L1

Op 21 maart gaan 30 van de 33 Limburgse gemeenten naar de stembus. In deze rubriek vind je het laatste verkiezingsnieuws uit de provincie.

Verkiezingsrubriek
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen