Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Vijf vragen over het verbod op motorclubs

Geplaatst opdinsdag 3 oktober 2017 - 6:00

De rechtbank buigt zich over het verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) om motorclub Bandidos te verbieden. Vijf vragen (en antwoorden) over dit verbod.

1. Waarom wil het OM motorclub Bandidos verbieden?
Het OM vindt het bestaan van motorclubs zoals de Bandidos in strijd met de openbare orde. Leden maken zich volgens het OM schuldig aan geweld, handel in drugs en wapens, intimidatie en afpersing.

2. Wat wil het OM met het verbod op motorclubs bereiken?
Het verbod op motorclubs lost de problemen van criminaliteit, intimidatie, afpersing en overlast die de outlaw motorcycle gangs (OMG's) veroorzaken niet helemaal op. Een verbod kan echter wel barrières opwerpen: motorclubs mogen niet meer in het openbaar optreden of clubkleding dragen. Ook mogen clubhuizen officieel gesloten worden.

3. Waarom is het niet voldoende om de leden van de motorclub individueel te vervolgen?
Het OM is van mening dat het individueel berechten van leden van een motorclub niet voldoende is. Motorclub Bandidos dwarsboomt deze gerechtelijke processen namelijk. Zo legt de club zijn leden een zwijgplicht op, bestraft het medewerking met politie en justitie en intimideert het getuigen en overheidsdienaren.

Daarnaast meent het OM dat de motorclubs de criminele activiteiten van zijn individuele leden faciliteert. De club heeft een beleid en cultuur om zich volledig te distantiëren van onze democratische rechtsorde. Daarmee werkt het structureel geweld en maatschappelijke ontwrichting in de hand. De oplossing ligt volgens het OM dus niet in het vervolgen van individuele leden. Het aanpakken van de club die steeds opnieuw problemen veroorzaakt, is veel efficiënter.

4. Waarom richt het OM zich specifiek op het verbieden van motorclub Bandidos en niet op andere motorclubs?
Het dossier over de Bandidos is volgens het OM op dit moment dermate sterk dat ze een stap naar de rechter aandurft. Ondertussen wordt de mogelijkheid om andere motorclubs ook aan te pakken nog onderzocht. Vorige week maakte het OM bekend dat ze ook van plan is Satudarah te verbieden. Binnenkort zal bij de civiele rechter een verzoek worden ingediend voor een verbod, kondigde de woordvoerder aan. Ook andere motorclubs worden nog tegen het licht gehouden.

Lees ook: Wat moet je weten over de motorbendes in Limburg?

5. Het OM heeft eerder al eens geprobeerd de Hells Angels te laten verbieden. Dit is niet gelukt. Wat is er dit keer anders?
De strafbare feiten die de leden van de motorclub hebben gepleegd, zijn dit keer omvangrijker, ernstiger en gewelddadiger dan de feiten die door de rechter zijn beoordeeld in de zaak tegen de Hells Angels.

Bovendien richtte het OM zich de vorige keer tegen stichtingen en verenigingen van de Hells Angels, niet tegen de motorclub zelf. De rechter vond dat de misdragingen van de leden niet toegerekend konden worden aan die stichtingen of verenigingen. Doordat de verzoekschriften nu rechtstreeks tegen de club zelf gericht zijn, is de toerekningsvraag veranderd.

Volg de rechtszaak rechtstreeks via ons liveblog vanaf 9:00 uur

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats

Dit jaar viert Pinkpop haar vijftigjarig jubileum. En jij kunt daar zomaar bij zijn. Wij geven namelijk vijf keer twee weekendkaarten weg voor Pinkpop.

Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen