Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen over het verbod op motorclubs

Geplaatst opdinsdag 3 oktober 2017 - 6:00

De rechtbank buigt zich over het verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) om motorclub Bandidos te verbieden. Vijf vragen (en antwoorden) over dit verbod.

1. Waarom wil het OM motorclub Bandidos verbieden?
Het OM vindt het bestaan van motorclubs zoals de Bandidos in strijd met de openbare orde. Leden maken zich volgens het OM schuldig aan geweld, handel in drugs en wapens, intimidatie en afpersing.

2. Wat wil het OM met het verbod op motorclubs bereiken?
Het verbod op motorclubs lost de problemen van criminaliteit, intimidatie, afpersing en overlast die de outlaw motorcycle gangs (OMG's) veroorzaken niet helemaal op. Een verbod kan echter wel barrières opwerpen: motorclubs mogen niet meer in het openbaar optreden of clubkleding dragen. Ook mogen clubhuizen officieel gesloten worden.

3. Waarom is het niet voldoende om de leden van de motorclub individueel te vervolgen?
Het OM is van mening dat het individueel berechten van leden van een motorclub niet voldoende is. Motorclub Bandidos dwarsboomt deze gerechtelijke processen namelijk. Zo legt de club zijn leden een zwijgplicht op, bestraft het medewerking met politie en justitie en intimideert het getuigen en overheidsdienaren.

Daarnaast meent het OM dat de motorclubs de criminele activiteiten van zijn individuele leden faciliteert. De club heeft een beleid en cultuur om zich volledig te distantiëren van onze democratische rechtsorde. Daarmee werkt het structureel geweld en maatschappelijke ontwrichting in de hand. De oplossing ligt volgens het OM dus niet in het vervolgen van individuele leden. Het aanpakken van de club die steeds opnieuw problemen veroorzaakt, is veel efficiënter.

4. Waarom richt het OM zich specifiek op het verbieden van motorclub Bandidos en niet op andere motorclubs?
Het dossier over de Bandidos is volgens het OM op dit moment dermate sterk dat ze een stap naar de rechter aandurft. Ondertussen wordt de mogelijkheid om andere motorclubs ook aan te pakken nog onderzocht. Vorige week maakte het OM bekend dat ze ook van plan is Satudarah te verbieden. Binnenkort zal bij de civiele rechter een verzoek worden ingediend voor een verbod, kondigde de woordvoerder aan. Ook andere motorclubs worden nog tegen het licht gehouden.

Lees ook: Wat moet je weten over de motorbendes in Limburg?

5. Het OM heeft eerder al eens geprobeerd de Hells Angels te laten verbieden. Dit is niet gelukt. Wat is er dit keer anders?
De strafbare feiten die de leden van de motorclub hebben gepleegd, zijn dit keer omvangrijker, ernstiger en gewelddadiger dan de feiten die door de rechter zijn beoordeeld in de zaak tegen de Hells Angels.

Bovendien richtte het OM zich de vorige keer tegen stichtingen en verenigingen van de Hells Angels, niet tegen de motorclub zelf. De rechter vond dat de misdragingen van de leden niet toegerekend konden worden aan die stichtingen of verenigingen. Doordat de verzoekschriften nu rechtstreeks tegen de club zelf gericht zijn, is de toerekningsvraag veranderd.

Volg de rechtszaak rechtstreeks via ons liveblog vanaf 9:00 uur

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen