Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen over het coronavirus in Limburg

Geplaatst opwoensdag 26 februari 2020 - 8:28

Het gevreesde coronavirus is opgedoken in de Limburgse grensregio. Maar het virus is nog omgeven door vraagtekens.

Wij zetten vijf voor Limburgers belangrijke vragen op een rijtje:

1. Wat weten we tot nu toe?
Een man van halverwege de veertig uit Langbroich, dik vijf kilometer over de Duitse grens bij Koningsbosch en twaalf kilometer van Sittard, is besmet met het coronavirus. De man is met symptomen van een zware longinfectie opgenomen in het ziekenhuis in Düsseldorf. Ook zijn vrouw wordt in het ziekenhuis behandeld vanwege symptomen van een virusinfectie.

De man verbleef op 8 en 9 februari in Limburg, maar was op dat moment niet ziek én niet besmettelijk, zo bleek woensdag in de loop van de ochtend na onderzoek door de GGD. Daarmee is het contactonderzoek afgesloten.

LIVE: Coronavirus heeft Limburgse grensregio bereikt

2. Is het verstandig naar Selfkant te gaan?
In de hele Kreis Heinsberg, waarvan Selfkant deel uitmaakt, zijn scholen, kinderdagverblijven en overheidsgebouwen (Kreisverwaltung) gesloten. Maar verder gaat het openbare leven gewoon door. Winkels zijn gewoon open. Er is volgens de GGD geen reden niet naar Selfkant te gaan om te werken of boodschappen te doen. Het is ook niet nodig om een mondkapje te gebruiken.

Kaart coronovirus Langbroich
Foto: L1

3. Ik heb griepverschijnselen, kan ik besmet zijn met het coronavirus?
Veel mensen hebben in deze periode griep of zijn verkouden, maar er is volgens de GGD in het algemeen geen reden je daarover zorgen te maken. Heb je koorts (meer dan 38 graden) én moet je veel hoesten of heb je last van kortademigheid én zijn de klachten binnen 14 dagen ontstaan nadat je in een gebied bent geweest waar het coronavirus heerst (China, inclusief Hong Kong, Macau en Taiwan, Singapore, Noord-Italië, Sicilië, Iran, nu dus ook Selfkant), dan kun je wel met het coronavirus besmet zijn. Dat kan ook het geval zijn als je in de laatste 14 dagen contact hebt gehad met een corona-patiënt. Op de website van het RIVM is de nodige informatie verzameld.

Lees ook: GGD: 'Geen besmettingen coronavirus in Zuid-Limburg'

4. Wat moet je doen als je mogelijk geïnfecteerd bent?
Neem contact op met je huisarts of huisartsenpost. Ga niet naar de huisarts of huisartsenpost toe. Je kunt dan anderen die daar aanwezig zijn besmetten. De huisarts stelt aan de hand van een aantal vragen vast wat er aan de hand is en vertelt wat je eventueel moet doen.

5. Wat gebeurt er als in Limburg meer besmettingen worden vastgesteld?
De bal ligt bij de GGD. Die sluit aan bij het crisisoverleg woensdagochtend om 09:00 uur in Selfkant. Als daartoe aanleiding is, neemt de GGD contact op met de burgemeester van de gemeenten waar de man is geweest en eventueel met andere hulpinstanties om maatregelen te nemen.

NOS op 3 maakte vorige maand deze video:

Bekijk hier het dossier over het coronavirus

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen