Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen over het coronavirus in Limburg

Geplaatst opwoensdag 26 februari 2020 - 8:28

Het gevreesde coronavirus is opgedoken in de Limburgse grensregio. Maar het virus is nog omgeven door vraagtekens.

Wij zetten vijf voor Limburgers belangrijke vragen op een rijtje:

1. Wat weten we tot nu toe?
Een man van halverwege de veertig uit Langbroich, dik vijf kilometer over de Duitse grens bij Koningsbosch en twaalf kilometer van Sittard, is besmet met het coronavirus. De man is met symptomen van een zware longinfectie opgenomen in het ziekenhuis in Düsseldorf. Ook zijn vrouw wordt in het ziekenhuis behandeld vanwege symptomen van een virusinfectie.

De man verbleef op 8 en 9 februari in Limburg, maar was op dat moment niet ziek én niet besmettelijk, zo bleek woensdag in de loop van de ochtend na onderzoek door de GGD. Daarmee is het contactonderzoek afgesloten.

LIVE: Coronavirus heeft Limburgse grensregio bereikt

2. Is het verstandig naar Selfkant te gaan?
In de hele Kreis Heinsberg, waarvan Selfkant deel uitmaakt, zijn scholen, kinderdagverblijven en overheidsgebouwen (Kreisverwaltung) gesloten. Maar verder gaat het openbare leven gewoon door. Winkels zijn gewoon open. Er is volgens de GGD geen reden niet naar Selfkant te gaan om te werken of boodschappen te doen. Het is ook niet nodig om een mondkapje te gebruiken.

Kaart coronovirus Langbroich
Foto: L1

3. Ik heb griepverschijnselen, kan ik besmet zijn met het coronavirus?
Veel mensen hebben in deze periode griep of zijn verkouden, maar er is volgens de GGD in het algemeen geen reden je daarover zorgen te maken. Heb je koorts (meer dan 38 graden) én moet je veel hoesten of heb je last van kortademigheid én zijn de klachten binnen 14 dagen ontstaan nadat je in een gebied bent geweest waar het coronavirus heerst (China, inclusief Hong Kong, Macau en Taiwan, Singapore, Noord-Italië, Sicilië, Iran, nu dus ook Selfkant), dan kun je wel met het coronavirus besmet zijn. Dat kan ook het geval zijn als je in de laatste 14 dagen contact hebt gehad met een corona-patiënt. Op de website van het RIVM is de nodige informatie verzameld.

Lees ook: GGD: 'Geen besmettingen coronavirus in Zuid-Limburg'

4. Wat moet je doen als je mogelijk geïnfecteerd bent?
Neem contact op met je huisarts of huisartsenpost. Ga niet naar de huisarts of huisartsenpost toe. Je kunt dan anderen die daar aanwezig zijn besmetten. De huisarts stelt aan de hand van een aantal vragen vast wat er aan de hand is en vertelt wat je eventueel moet doen.

5. Wat gebeurt er als in Limburg meer besmettingen worden vastgesteld?
De bal ligt bij de GGD. Die sluit aan bij het crisisoverleg woensdagochtend om 09:00 uur in Selfkant. Als daartoe aanleiding is, neemt de GGD contact op met de burgemeester van de gemeenten waar de man is geweest en eventueel met andere hulpinstanties om maatregelen te nemen.

NOS op 3 maakte vorige maand deze video:

Bekijk hier het dossier over het coronavirus

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen