Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen over de zaak-Van Rey

Geplaatst opmaandag 19 januari 2015 - 14:11

Dinsdag begint in Rotterdam de rechtszaak tegen Jos van Rey. Drie dagen heeft de rechtbank ingeruimd voor de regiezitting. 1Limburg doet live vanuit de rechtszaal verslag.

Waar wordt Jos van Rey precies van verdacht?
De Roermondse politicus heeft volgens het Openbaar Ministerie verschillende strafbare feiten op zijn kerfstok. Hij zou voor een kleine 100.000 euro aan giften hebben aangenomen van projectontwikkelaar Piet van Pol. Die gaf Van Pol in de vorm van etentjes, reisjes en gezamenlijke vakanties. In ruil daarvoor zou Van Rey de projectontwikkelaar hebben bevoordeeld bij verschillende grote projecten in Roermond.

Het lekken van geheime informatie uit de Roermondse burgemeestersbenoeming in 2012 staat ook in het dossier. Partijgenoot en kandidaat-burgemeester Ricardo Offermanns werd een jaar geleden al veroordeeld voor zijn aandeel in deze zaak.
Daarnaast moet Van Rey voorkomen voor verkiezingsfraude. Hij zou namelijk hebben gerommeld met volmachtstemmen.
Tot slot zou Van Rey zich schuldig hebben gemaakt aan witwaspraktijken.

Met Van Rey als wethouder is Roermond economisch flink gegroeid. Is het dan zo erg als hij inderdaad wat zou hebben gesjoemeld?
Van Rey heeft onmiskenbaar veel bereikt in zijn stad. Met hem in het gemeentebestuur kreeg de economie een flinke impuls, en daalde de werkloosheid die in de jaren '90 nog dramatisch hoog was. Maar aan de andere kant heeft de gemeente ook flink in de buidel moeten tasten bij projecten waar Van Rey en Van Pol bij betrokken waren. Zo kocht de gemeente een kantoorpand op het Kazernevoorterrein voor een bedrag dat veel hoger zou zijn dan de marktwaarde. Daarnaast moest de gemeente al snel na de opening van de ECI Cultuurfabriek geld bijleggen.

Is Jos van Rey de enige verdachte?
Behalve Van Rey worden ook projectontwikkelaar en Van Rey's huisvriend Piet van Pol en oud-wethouder Tilman Schreurs verdacht in de zaak. Die laatste zou voor zo'n 15.000 euro aan giften hebben gekregen van Van Pol.
In het dossier worden verder nog de namen genoemd van bouwbedrijf Meulen uit Weert, en beveiligingsbedrijf Red Security. Die zouden geld hebben doorgesluisd naar de verkiezingscampagnes van Van Rey, maar worden niet vervolgd.

Waarom duurt het onderzoek zo lang?
Het onderzoek van justitie naar de handel en wandel van Van Rey begon in de zomer van 2012. Dat najaar viel de rijksrecherche binnen bij Van Rey thuis, en op het gemeentehuis in Roermond. Het onderzoek kwam toen in de openbaarheid. Het duurde dus 2,5 jaar voordat de zaak voor het eerst onder de rechter komt.
Dat de rechtsgang zo lang duurt komt onder andere door de omvang van het dossier. Justitie ondervroeg zo'n 200 mensen in de zaak, en nam enorm veel documenten in beslag. Het einddossier van de rijksrecherche bestaat uit meer dan 100 ordners.

Komt er al een eis?
Nee. De zitting van dinsdag in Rotterdam is een regiezitting, waarin de voortgang van het onderzoek wordt bekeken. De inhoudelijke behandeling komt pas later. Dan pas komt het Openbaar Ministerie met een eis, die wordt gevolgd door een uitspraak van de rechtbank.

Kijk hieronder voor een chronologisch overzicht van de affaire-Van Rey

L1
Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Live: Jos van Rey in de beklaagdenbank
'Zaak Tilman Schreurs moet los van zaak-Van Rey'
Regiezitting zaak-Van Rey bij rechtbank in Rotterdam
Rechtbank Rotterdam buigt zich over Van Rey
Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen