Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen over de zaak-Van Rey

Geplaatst opmaandag 19 januari 2015 - 14:11

Dinsdag begint in Rotterdam de rechtszaak tegen Jos van Rey. Drie dagen heeft de rechtbank ingeruimd voor de regiezitting. 1Limburg doet live vanuit de rechtszaal verslag.

Waar wordt Jos van Rey precies van verdacht?
De Roermondse politicus heeft volgens het Openbaar Ministerie verschillende strafbare feiten op zijn kerfstok. Hij zou voor een kleine 100.000 euro aan giften hebben aangenomen van projectontwikkelaar Piet van Pol. Die gaf Van Pol in de vorm van etentjes, reisjes en gezamenlijke vakanties. In ruil daarvoor zou Van Rey de projectontwikkelaar hebben bevoordeeld bij verschillende grote projecten in Roermond.

Het lekken van geheime informatie uit de Roermondse burgemeestersbenoeming in 2012 staat ook in het dossier. Partijgenoot en kandidaat-burgemeester Ricardo Offermanns werd een jaar geleden al veroordeeld voor zijn aandeel in deze zaak.
Daarnaast moet Van Rey voorkomen voor verkiezingsfraude. Hij zou namelijk hebben gerommeld met volmachtstemmen.
Tot slot zou Van Rey zich schuldig hebben gemaakt aan witwaspraktijken.

Met Van Rey als wethouder is Roermond economisch flink gegroeid. Is het dan zo erg als hij inderdaad wat zou hebben gesjoemeld?
Van Rey heeft onmiskenbaar veel bereikt in zijn stad. Met hem in het gemeentebestuur kreeg de economie een flinke impuls, en daalde de werkloosheid die in de jaren '90 nog dramatisch hoog was. Maar aan de andere kant heeft de gemeente ook flink in de buidel moeten tasten bij projecten waar Van Rey en Van Pol bij betrokken waren. Zo kocht de gemeente een kantoorpand op het Kazernevoorterrein voor een bedrag dat veel hoger zou zijn dan de marktwaarde. Daarnaast moest de gemeente al snel na de opening van de ECI Cultuurfabriek geld bijleggen.

Is Jos van Rey de enige verdachte?
Behalve Van Rey worden ook projectontwikkelaar en Van Rey's huisvriend Piet van Pol en oud-wethouder Tilman Schreurs verdacht in de zaak. Die laatste zou voor zo'n 15.000 euro aan giften hebben gekregen van Van Pol.
In het dossier worden verder nog de namen genoemd van bouwbedrijf Meulen uit Weert, en beveiligingsbedrijf Red Security. Die zouden geld hebben doorgesluisd naar de verkiezingscampagnes van Van Rey, maar worden niet vervolgd.

Waarom duurt het onderzoek zo lang?
Het onderzoek van justitie naar de handel en wandel van Van Rey begon in de zomer van 2012. Dat najaar viel de rijksrecherche binnen bij Van Rey thuis, en op het gemeentehuis in Roermond. Het onderzoek kwam toen in de openbaarheid. Het duurde dus 2,5 jaar voordat de zaak voor het eerst onder de rechter komt.
Dat de rechtsgang zo lang duurt komt onder andere door de omvang van het dossier. Justitie ondervroeg zo'n 200 mensen in de zaak, en nam enorm veel documenten in beslag. Het einddossier van de rijksrecherche bestaat uit meer dan 100 ordners.

Komt er al een eis?
Nee. De zitting van dinsdag in Rotterdam is een regiezitting, waarin de voortgang van het onderzoek wordt bekeken. De inhoudelijke behandeling komt pas later. Dan pas komt het Openbaar Ministerie met een eis, die wordt gevolgd door een uitspraak van de rechtbank.

Kijk hieronder voor een chronologisch overzicht van de affaire-Van Rey

L1
Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Live: Jos van Rey in de beklaagdenbank
'Zaak Tilman Schreurs moet los van zaak-Van Rey'
Regiezitting zaak-Van Rey bij rechtbank in Rotterdam
Rechtbank Rotterdam buigt zich over Van Rey
Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen