Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf tips voor het maken van schattige baby- en kinderfoto's

Geplaatst opdinsdag 4 april 2017 - 9:48

Het fotograferen van pasgeboren baby's en kleine kinderen is niet eenvoudig. Maar je wilt dat schattige kleintje natuurlijk wel graag vastleggen. Leuk voor later. Vijf tips voor het maken van de mooiste kinderfoto's.

Tip 1: Neem de tijd
Voor die ene perfecte foto moet je wel even geduld opbrengen. In tegenstelling tot volwassenen kun je een kindje niet sturen. Je bent daardoor veel meer afhankelijk van het moment. Ga geen poses forceren. Zo gaat voor het kind de lol er snel vanaf en kan het zelfs een afkeer voor de camera ontwikkelen. Lukt het vandaag niet, omdat het kindje er gewoon geen zin in heeft? Geen probleem. Probeer het morgen gewoon opnieuw.

Foto: iStock

Tip 2: Kies voor zacht licht
Van een felle flits kunnen baby's en kleine kinderen best schrikken. Zacht, natuurlijk licht is een stuk beter. De huid van het kindje krijgt daardoor op de foto's een kleur die natuurlijker oogt. Professionele fotografen gebruiken daar reflectoren of filmlichten voor. Thuis kun je gebruik maken van natuurlijke softboxen, zoals het witte hemeltje van een wiegje of witte gordijnen en muren. Pas wel op met andere kleuren. Roze of blauwe kleuren in een babykamer kunnen de kleur van de foto's ook negatief beïnvloeden.

Foto: iStock

Tip 3: Stap in hun belevingswereld
Sluit je aan bij de belevingswereld van het kind. Maak een kindje aan het lachen met maffe geluiden of gekke bekken. Of probeer spontane momenten vast te leggen door gewoon met de camera binnen handbereik plezier te maken. Blijf niet staan, maar zak op je knieën of ga zelfs op de grond liggen. Zo kom je meer op ooghoogte met het kind en zorg je ervoor dat je niet zo intimiderend overkomt.

Foto: iStock

Tip 4: Originele momenten en details
Een lachende baby is natuurlijk super schattig, maar dat betekent niet dat het kindje op elke foto per se moet lachen. Ook andere typische momenten kunnen voor geweldige plaatjes zorgen. Denk bijvoorbeeld aan de ondeugende blik vlak nadat hij/zij iets gedaan heeft wat niet mag, het eerste hapje vast eten of die peinzende blik als hij/zijn bezig is met een moeilijke opdracht.

Ook detailfoto's kunnen heel mooi zijn. Een close-up van de handjes of de voetjes bijvoorbeeld. In professionele fotoshoots maken fotografen ook vaak gebruik van attributen, zoals schattige strikjes, hoedjes en wollige kleden. Daar kun je ook leuk mee variëren natuurlijk.

Foto: iStock

Tip 5: Maak gebruik van slimme trucjes

  • Newbornfotografen kiezen er vaak voor om een fotoshoot van het pasgeboren kindje in de eerste twee weken na de geboorte te doen. Een baby krult zich in deze periode nog helemaal op, in de houding die ze uit de baarmoeder kennen.
  • Ze slapen nog veel en kunnen daardoor makkelijk in verschillende houdingen gelegd worden. Ook schrikken ze nog niet zo snel van aanrakingen of geluiden.
  • Door voor een handig tijdstip te kiezen, kun je 't jezelf gemakkelijker maken. Als een pasgeborene net gegeten heeft, is ze heel tevreden. Je kunt zo'n fotoshoot dan ook het beste direct na een voeding plannen.
Foto: iStock

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Ken jij de leukste baby van Limburg uit 2017?
Steeds minder baby's in weekend geboren
Meer bevallingen in Laurentius ziekenhuis in Roermond
Meer baby's geboren in Limburg
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen