Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf Limburgse zaken op nieuwe coldcasekalender

Geplaatst opvrijdag 17 januari 2020 - 9:31

Voor het vierde jaar op rij heeft de politie een coldcasekalender verspreid onder gevangenen. Daarop worden 52 oude zaken, waaronder vijf Limburgse zaken, onder de aandacht gebracht.

Met de kalender hoopt de politie nieuwe bruikbare tips binnen te krijgen om oude zaken alsnog op te kunnen lossen. Op de kalender wordt dit jaar aandacht gevraagd voor deze vijf Limburgse zaken:

Tanja Groen 26 jaar vermist
De 18-jarige Tanja Groen zou in 1993 aan haar studie beginnen in Maastricht. Na een feestavond als afsluiting van haar ontgroening bij een studentenvereniging fietst ze vanuit de stad naar haar studentenkamer in Gronsveld. Daar kwam ze nooit aan. Van Tanja Groen ontbreekt nog steeds ieder spoor.

Lees ook: Al 25 jaar zonder Tanja: 'Het niet weten, is het ergste'

Video: L1

Moord op Bulent Derendeli
Dit jaar wordt bijvoorbeeld aandacht gevraagd voor de moord op de 29-jarige Bulent Derendeli. Hij werd op 14 juni 2004 dood gevonden bij het zweefvliegveld aan de Grote Heide in Venlo. Derendeli was met geweld om het leven gebracht. De verdachten die in deze moordzaak vast hebben gezeten, werden korte tijd later weer vrijgelaten.

Mien Berden overlijdt na woningoverval
Twee mannen dringen op zondag 10 maart 1996 het huis van Ben Drissen en Mien Berden in Grashoek binnen. Ze overvallen het echtpaar en nemen diverse spullen mee. Het echtpaar raakt bij de overval gewond. Mien overlijdt vier maanden later, op 11 juli 1996, aan haar verwondingen.

Patrick: vermoord in eigen huis
De Heerlense Patrick van der Bolt (36) werd op Tweede Kerstdag 2002 dood gevonden in zijn appartement. Hij was met geweld om het leven gebracht. In de zaak zat de ex-vriend van zijn vriendin José enige tijd vast. Nadat bleek dat zijn dna niet overeen kwam met de sporen die in het appartement werden gevonden, werd de man vrijgelaten.

Lees ook: 'Verkeerd daderprofiel in cold case Patrick van der Bolt'

Coldcase Patrick van der Bolt
Patrick van der Bolt.
Foto: Vereniging Ouders van een Vermoord Kind VOVK

Moord op Maria Simons
Op maandag 21 juli 1997 hoorden flatbewoners van de Widelanken in Maastricht een hoop geschreeuw. Later op de avond werd het levenloze lichaam van Maria Simons in haar appartement op de tweede verdieping gevonden. Een aantal spullen, waaronder haar portemonnee, waren uit het huis gestolen.

Belangrijk
"Ook al zijn zaken al jaren oud, voor de nabestaanden is het van belang duidelijkheid te krijgen over wat met hun dierbaren is gebeurd. De onzekerheid waarin mensen leven, dat blijft knagen", zegt Bob Willemsen, projectleider coldcases Limburg. "Ik hoop dan ook dat we ook dit jaar weer tips op de zaken van de coldcasekalender 2020 binnen krijgen. Maar natuurlijk blijft informatie over andere zaken ook welkom."

Lees ook: Heerlense prostitueemoorden hoog op coldcasekalender

Bruikbare tips
De kalender leverde vorig jaar landelijk 202 tips op, waarvan er 31 bruikbaar bleken te zijn. Twee zaken zijn heropend, maar er zijn vorig jaar geen zaken opgelost dankzij de tips. Een aantal onbekende doden hebben een naam gekregen, wat volgens Garssen afsluiting kan bieden voor de nabestaanden. Zo is een man op Terschelling in 2019 na 66 jaar geïdentificeerd.

Gevangenissen
De kalender wordt verspreid onder gedetineerden, omdat uit onderzoek en ervaring blijkt dat zij relatief veel kennis hebben over gepleegde strafbare feiten. Dit jaar wordt de kalender ook naar tbs-instellingen gestuurd.

Andere belangstellenden kunnen de coldcasekalender online bekijken en downloaden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen