Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf Limburgse zaken op nieuwe coldcasekalender

Geplaatst opvrijdag 17 januari 2020 - 9:31

Voor het vierde jaar op rij heeft de politie een coldcasekalender verspreid onder gevangenen. Daarop worden 52 oude zaken, waaronder vijf Limburgse zaken, onder de aandacht gebracht.

Met de kalender hoopt de politie nieuwe bruikbare tips binnen te krijgen om oude zaken alsnog op te kunnen lossen. Op de kalender wordt dit jaar aandacht gevraagd voor deze vijf Limburgse zaken:

Tanja Groen 26 jaar vermist
De 18-jarige Tanja Groen zou in 1993 aan haar studie beginnen in Maastricht. Na een feestavond als afsluiting van haar ontgroening bij een studentenvereniging fietst ze vanuit de stad naar haar studentenkamer in Gronsveld. Daar kwam ze nooit aan. Van Tanja Groen ontbreekt nog steeds ieder spoor.

Lees ook: Al 25 jaar zonder Tanja: 'Het niet weten, is het ergste'

Video: L1

Moord op Bulent Derendeli
Dit jaar wordt bijvoorbeeld aandacht gevraagd voor de moord op de 29-jarige Bulent Derendeli. Hij werd op 14 juni 2004 dood gevonden bij het zweefvliegveld aan de Grote Heide in Venlo. Derendeli was met geweld om het leven gebracht. De verdachten die in deze moordzaak vast hebben gezeten, werden korte tijd later weer vrijgelaten.

Mien Berden overlijdt na woningoverval
Twee mannen dringen op zondag 10 maart 1996 het huis van Ben Drissen en Mien Berden in Grashoek binnen. Ze overvallen het echtpaar en nemen diverse spullen mee. Het echtpaar raakt bij de overval gewond. Mien overlijdt vier maanden later, op 11 juli 1996, aan haar verwondingen.

Patrick: vermoord in eigen huis
De Heerlense Patrick van der Bolt (36) werd op Tweede Kerstdag 2002 dood gevonden in zijn appartement. Hij was met geweld om het leven gebracht. In de zaak zat de ex-vriend van zijn vriendin José enige tijd vast. Nadat bleek dat zijn dna niet overeen kwam met de sporen die in het appartement werden gevonden, werd de man vrijgelaten.

Lees ook: 'Verkeerd daderprofiel in cold case Patrick van der Bolt'

Coldcase Patrick van der Bolt
Patrick van der Bolt.
Foto: Vereniging Ouders van een Vermoord Kind VOVK

Moord op Maria Simons
Op maandag 21 juli 1997 hoorden flatbewoners van de Widelanken in Maastricht een hoop geschreeuw. Later op de avond werd het levenloze lichaam van Maria Simons in haar appartement op de tweede verdieping gevonden. Een aantal spullen, waaronder haar portemonnee, waren uit het huis gestolen.

Belangrijk
"Ook al zijn zaken al jaren oud, voor de nabestaanden is het van belang duidelijkheid te krijgen over wat met hun dierbaren is gebeurd. De onzekerheid waarin mensen leven, dat blijft knagen", zegt Bob Willemsen, projectleider coldcases Limburg. "Ik hoop dan ook dat we ook dit jaar weer tips op de zaken van de coldcasekalender 2020 binnen krijgen. Maar natuurlijk blijft informatie over andere zaken ook welkom."

Lees ook: Heerlense prostitueemoorden hoog op coldcasekalender

Bruikbare tips
De kalender leverde vorig jaar landelijk 202 tips op, waarvan er 31 bruikbaar bleken te zijn. Twee zaken zijn heropend, maar er zijn vorig jaar geen zaken opgelost dankzij de tips. Een aantal onbekende doden hebben een naam gekregen, wat volgens Garssen afsluiting kan bieden voor de nabestaanden. Zo is een man op Terschelling in 2019 na 66 jaar geïdentificeerd.

Gevangenissen
De kalender wordt verspreid onder gedetineerden, omdat uit onderzoek en ervaring blijkt dat zij relatief veel kennis hebben over gepleegde strafbare feiten. Dit jaar wordt de kalender ook naar tbs-instellingen gestuurd.

Andere belangstellenden kunnen de coldcasekalender online bekijken en downloaden.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen